U srijedu većinom sunčano i toplije, uz jačanje južine

19.10.2021.

17:07

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

"I u srijedu još većinom sunčano, uglavnom po nizinama unutrašnjosti s jutarnjom maglom, ali uz jugozapadnjak na kopnu danju osjetno toplije nego u utorak. Na Jadranu će jačati jugo.

Vjetrovito i toplo s jugozapadnjakom, na Jadranu i ponegdje jakim jugom, i u sve oblačniji četvrtak, pri čemu će kiše biti većinom u gorju i na sjevernom Jadranu.

U oblačni petak, kada će ponovno osvježiti, na kišu treba računati posvuda, pri čemu će na Jadranu mjestimice biti i pljuskova s grmljavinom, moguće i izraženijih, posebice na jugu.

Od subote ponovno manje oblaka te bez kiše, ali uz nižu temperaturu, na Jadranu i ponegdje jaku buru.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirao:

"Južinu i nepovoljne biometeorološke prilike idućih dana možda može malo ublažiti pogled na karikature. Članovi Hrvatskog društva karikaturista od ovoga utorka svoje uratke izlažu na tradicionalnoj godišnjoj izložbi, a karikature s meteomotivima dostupne su stalno na internetskoj stranici HRT-a."

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak, a i poziv za:

U srijedu većinom sunčano i toplije, uz jačanje južine

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Srijeda će u istočnim područjima Hrvatske biti većinom sunčana, ujutro i prijepodne s mjestimičnom maglom. Temperatura zraka će od najnižih jutarnjih 2 do 5 °C, uz slab i umjeren jugozapadni i južni vjetar porasti do najviših dnevnih vrijednosti oko 20 °C.

Podjednako će sredinom dana i poslijepodne biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će jutro biti malo manje hladno nego u utorak. Nakon jutarnje magle danju obilje sunca pa poslijepodne porast naoblake. Zapuhat će jugozapadnjak, u drugom dijelu dana ponegdje na udare i jak.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu djelomice, ponegdje i pretežno sunčano. Ujutro će po nekim kotlinama Like biti magle, a poslijepodne i navečer uz više oblaka na širem riječkom području te u dijelu Gorskog kotara može pasti malo kiše. Puhat će jugozapadni i južni vjetar, u gorju mjestimice jak. Najviša temperatura od 16 do 21 °C. Treba napomenuti da će jutarnja temperatura ponegdje u gorskoj Hrvatskoj biti zamjetno viša nego prošlih dana.

U većem dijelu Dalmacije prevladavat će sunčano. U Zagori je ujutro mjestimice moguća magla. Vjetar uglavnom slab, od sredine dana ponegdje umjereno jugo i jugozapadnjak pri čemu će temperatura zraka porasti do vrijednosti od 20 do 23 °C.

Podjednako toplo i na krajnjem jugu naše zemlje, također uz jugozapadni vjetar i jugo. More pritom mirno i malo valovito. Dan će obilovati suncem uz mogućnost za kratkotrajnu jutarnju sumaglicu, rijetko i maglu."

U nastavku tjedna promjenjivije i svježije

"U četvrtak na kopnu vjetrovito i toplo, uz sve više oblaka te s kišom uglavnom u gorju. U petak oblačno s povremenom kišom posvuda, a uz sjeveroistočni vjetar snizit će se dnevna temperatura. U subotu slijedi razvedravanje.

Na Jadranu također u petak kiša, mjestimice i pljuskovi s grmljavinom, moguće izraženiji. Na kišu u četvrtak treba računati uglavnom na sjevernom dijelu, a u prvom dijelu subote još na krajnjem jugu. Puhat će jugo, u četvrtak i petak ponegdje i jako, a u subotu će okrenuti na buru.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!