I u nedjelju dosta oblaka i magle, ponegdje i kiša

12.11.2022.

21:01

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing. DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"I u nedjelju na kopnu treba računati na ponegdje malo kiše, magla će u noći i prijepodne biti česta, a najsunčanije će biti na istoku Hrvatske. U ponedjeljak i utorak i ondje više oblaka, i dalje uz mjestimičnu slabu kišu, u utorak vjerojatno i uz malo višu temperaturu. Od srijede povremeno kiša, pri čemu će srijeda vjerojatno biti najtopliji dan u tjednu.

Promjenjivo s povremenom kišom od sredine tjedna i na moru. Puhat će jugo, ponegdje i jako. U utorak vjerojatnost za kišu smanjena, na nju treba računati mjestimice na obali i otocima tijekom ponedjeljka i nedjelje. Pritom uglavnom na otvorenom moru može biti pljuskova s grmljavinom, a na jugu je lokalno moguća veća količina kiše.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Krunoslav Mikec, Foto: Vrijeme/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I u nedjelju dosta oblaka i magle, ponegdje i kiša

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U nedjelju će na istoku Hrvatske biti većinom sunčano, posebice popodne. Ujutro i prijepodne pak ponegdje treba računati na maglu i nisku naoblaku. Uz slab i umjeren istočni vjetar temperatura danju od 12 do 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj više oblaka, nerijetko uz maglu u prvom dijelu dana. Poslijepodne u nekim područjima sunčanije. Uz slab do umjeren istočni vjetar temperatura zraka ujutro će biti između 1 i 6 °C, a danju od 10 do 13 °C.

U gorskoj Hrvatskoj temperatura uglavnom od 3 do 9 °C. Na sjevernom Jadranu ujutro između 10 i 15 °C, a danju od 14 do 18 °C. I pritom promjenjivo, ponegdje i pretežno oblačno, uz kišu mjestimice u Gorskom kotaru i Lici, a kasno popodne i navečer i na dijelu sjevernog Jadrana. Puhat će u gorju sjeveroistočnjak, navečer u Lici jugoistočnjak, a na obali i otocima bura, mjestimice jaka, podno Velebita s olujnim udarima, krajem dana pak jugo.

Jugo veći dio dana i na srednjem Jadranu, a u noći i ujutro bura i istočnjak. Prolazno će vjetar u nekim područjima biti pojačan. Uz to promjenjivo oblačno ponegdje s kišom, a uglavnom na otvorenom moru i grmljavinom. Dnevna temperatura oko 17, 18 °C, u Zagori malo niža.

Podjednaka temperatura na krajnjem jugu Hrvatske, uz podosta oblaka i povremenu kišu, ponegdje i pljuskove praćene grmljavinom te s većom količinom oborine. Puhat će uglavnom jugo, mjestimice jako, uz umjereno valovito i valovito more."

I dalje promjenjivo, uz povremenu mjestimičnu kišu

"Ponedjeljak i utorak u većini unutrašnjosti će biti obilježeni maglom i niskim oblacima, u ponedjeljak uz malo kiše uglavnom u krajevima uz Jadran, no moguće i sjevernije. Bit će pritom i kraćih sunčanih razdoblja. U srijedu s jugozapadnjakom porast temperature te novo jače naoblačenje s kišom najprije na zapadu.

Na moru mjestimična kiša u ponedjeljak, uz slabiji vjetar nego u nedjelju, a u utorak većinom sunčano. U srijedu jugo i porast naoblake, uglavnom na sjevernom Jadranu i kiša.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koja se priprema za "Plodove zemlje".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!