U četvrtak barem djelomice sunčano i danju toplije, ali ujutro čest mraz

05.04.2023.

15:02

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing. DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"U četvrtak i petak na kopnu treba računati na mjestimičan mraz, a razmjerno hladno za doba godine bit će i na Jadranu, iako će dnevna temperatura zraka biti u porastu. Pritom na Jadranu prevladavajuće sunčano, uz daljnje slabljenje bure, a u većini unutrašnjosti promjenjivo oblačno.

Produženi Uskrsni vikend oblačniji posvuda, ponegdje i uz malo kiše, te uz manje hladna jutra nego do petka. Početkom novog tjedna na većini Jadrana opet bura, ali ne tako jaka kao prošlih dana.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U četvrtak barem djelomice sunčano i danju manje hladno, ali ujutro čest mraz

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U četvrtak na istoku Hrvatske slab, uglavnom popodne ponegdje umjeren sjeverozapadnjak. Uz to promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te s malo višom dnevnom temperaturom nego u srijedu. No, jutro će biti hladno, uz mjestimičan mraz.

Mraz ujutro ponegdje i u središnjoj Hrvatskoj, a sredinom dana i poslijepodne najviša temperatura između 10 i 12 °C, uz dosta sunčanih razdoblja, ponegdje sa slabim do umjerenim sjevernim vjetrom.

U gorju sjeveroistočnjak, a na sjevernom Jadranu bura koja podno Velebita u noći i ujutro još može na udare biti jaka i olujna. Sredinom dana i poslijepodne zapuhat će ponegdje umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Pritom uglavnom sunčano, posebice na obali i otocima. Jutro hladno, u gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Istre uz mjestimičan mraz. Dnevna temperatura zraka između 12 i 14 °C na moru te od 7 do 10 °C u gorju.

Na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije najviše vrijednosti između 10 i 14 °C, ali ujutro je lokalno moguć mraz. Prevladavat će sunčano, uz slabu i umjerenu buru, u drugom dijelu dana uglavnom na otvorenom moru sjeverozapadni vjetar, koji mjestimice može biti i jak.

Poslijepodnevni sjeverozapadnjak, moguće s jakim udarima, i na otvorenom moru juga Hrvatske. Uz obalu će pak puhati bura, sredinom dana prolazno jugozapadni vjetar. Uz pretežno sunčano vrijeme najviša temperatura zraka bit će od 13 do 15 °C."

Opet promjenjivije, ali i toplije


"Do kraja tjedna na kopnu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, uglavnom u drugom dijelu subote i u prvom dijelu nedjelje s mjestimičnom kišom. Temperatura će malo porasti, ali i dalje će biti niža od prosječne za ovaj dio travnja.

Podjednako i na Jadranu, gdje nakon većinom sunčanog petka u dane vikenda biti više oblaka iz kojih ponegdje može pasti malo kiše, posebice na sjevernom Jadranu. U petak će puhati jugozapadnjak, u subotu jugo, a u nedjelju će ponovno, uz sjeverozapadni vjetar, zapuhati bura.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!