Bilo jugo ili bura - tu je meteokarikatura!

07.05.2019.

15:38

Autor: Zoran Vakula

meteokarikatura

meteokarikatura

Foto: Frano Cebalo / HRT

Ako su vas naslov i jedna od početnih karikatura možda podsjetili na legendarnu Grupu TNT iz kultnog stripa "Alan Ford", kojem je svibnja 2019. godine - čak 50 godina postojanja - jedan od ciljeva ovog teksta je uspio.

Galerija
meteokarikatura, Foto: Dragutin Dado Kovačević/HRT
meteokarikatura, Foto: Ratko Maričić/HRTmeteokarikatura, Foto: Miroslav Georijevski - Miro/HRTmeteokarikatura, Foto: Dragutin Dado Kovačević/HRTmeteokarikatura, Foto: Husejin Hanušić - Hule/HRTmeteokarikatura, Foto: Zoran Tkalec - Lec/HRTmeteokarikatura, Foto: Milan Alašević/HRTmeteokarikatura, Foto: Frano Cebalo/HRTmeteokarikatura, Foto: Borislav Josipović - Joso/HRTmeteokarikatura, Foto: Emil Strniša/HRTmeteokarikatura, Foto: Zoran Tkalec - Lec/HRTmeteokarikatura, Foto: Dragutin Kovačević - Dado/HRTmeteokarikatura, Foto: Oleg Perčinić/HRTmeteokarikatura, Foto: Zdenko Puhin - Puya/HRTmeteokarikatura, Foto: Dragutin Kovačević - Dado/HRTmeteokarikatura, Foto: Borislav Josipović - Joso/HRTmeteokarikatura, Foto: Miroslav Georgijevski - Miro/HRTmeteokarikatura, Foto: Ljubica Heidler/HRTmeteokarikatura, Foto: Husejin Hanušić - Hule/HRTmeteokarikatura, Foto: Nik Titanik/HRTmeteokarikatura, Foto: Zdenko Puhin - Puya/HRTmeteokarikatura, Foto: Damir Novak/HRTmeteokarikatura, Foto: Frano Cebalo/HRTmeteokarikatura, Foto: Borislav Hegedušić - Hega/HRTmeteokarikatura, Foto: Miroslav Georgijevski - Miro/HRTmeteokarikatura, Foto: Borislav Josipović - Joso/HRTmeteokarikatura, Foto: Frano Cebalo/HRTmeteokarikatura, Foto: Dragutin Dado Kovačević/HRTmeteokarikatura, Foto: Živko Nimac/HRTmeteokarikatura, Foto: Zdenko Puhin - Puya/HRT

Nadam se da će i sljedeći - promocija meteorologije na medijskim platformama HRT-a, a i dijela povijesti vremenske prognoze na HRT-u - povodom 15. svibnja 2019. - i obilježavanja 93. godišnjice Hrvatskoga radija i 63. godišnjice Hrvatske televizije.


Naravno, i promocija karikature jedan je od poticaja pisanja ovog teksta, posebice meteokarikature, koja je bila tema  međunarodne izložbe karikatura Zagreb 2018.

A i podsjetnik na - 24. izložbu u Klovićevim dvorima u Zagrebu 2019. godine - na temu muško-ženskih odnosa.


Cilj ovog teksta je i podsjetnik na strip, i to čak manje meteostrip, čiji su nastavci malo zastali zbog zauzetosti crtača - javnosti sve poznatijeg Krešimira Biuka, djelatnika HRT-a, 

a više podsjetnik na legendarnog "Alan Forda" i njegove velike godišnjice. O popularnosti tog stripa u Hrvatskoj, gdjekad čak još uvijek i aktualnosti, dokaz je i spominjanje stripa i citata iz njega kojegdje, čak i u Saboru, a svojedobno čak i  nagrađivana kazališna predstava ZKM-a.

"Jedna lasta ne čini proljeće, a kamoli dvije."

Likovi iz "Alan Forda" pojavljivali su se i u hrvatskim karikaturama, a odnedavno na temu "Alan Forda" i Grupe TNT postoje čak i meteokarikature - djela Dragutina Dade Kovačevića i Branka Lozinskog - Žutog, članova Hrvatskog društva karikaturista, a Žuti je i djelatnik HRT-a.


Inače, vjerojatno neki ljubitelji "Alan Forda" i ne znaju da je jedan od najzaslužnijih za popularnost tog stripa u Hrvatskoj i zemljama sličnog govornog područja Nenad Brixy (1924. - 1984.), hrvatski novinar, prozaik i dramski pisac, kojega su mnogobrojni kritičari i ljubitelji stripa smatrali koautorom "Alana Forda", jer ga je na iznimno duhovit način preveo s talijanskog jezika. Malo se zna za njegovu povezanost s HRT-o - unutar dramskog programa Hrvatskog radija, tada Radio Zagreba, svojedobno su emitirane dvije Brixyeve komedije "Miran život" i "Anketa".

"Kupite cvijeće voljenoj ženi, ali ne zaboravite i na vlastitu."


Osim rješavanja mnogobrojnih kriminalnih zapleta, neki od tajnih agenata Grupe TNT imali su i muško-ženske odnose. Njihovo čitanje mamilo je, i još uvijek mami osmijehe, a jamačno će, makar i "kisele", izmamiti i karikature na tu temu.


24. Međunarodna izložba karikatura Zagreb 2014. na temu "Muško-ženski odnosi" postavljena je do 19. svibnja 2019. godine u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.


Ovogodišnja je izložba nadmašila prošlogodišnju jer je rekordnih 420 autora iz 60 država svijeta poslalo čak 1007 radova. Ocjenjivački sud, i to muško-ženski, po prvi je put bio međunarodni. Predsjedao mu je Mikhail Zlatkovsky - poznati, štoviše, najnagrađivaniji svjetski karikaturist, jedan od malobrojnih karikaturista - nositelja ordena francuske Legije časti.


"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."

Zanimljivo je spomenuti kako je u konkurenciji bio i Oleg Perčinić, umirovljeni djelatnik DHMZ-a, kojemu je poticaj za aktivnije bavljenje karikaturom bila upravo prošlogodišnja izložba: "Meteorologija (vrijeme, klima, prognoze i sl.)" i crtanje radova na temu: "Meteorologija u karikaturi - karikatura u meteorologiji".

Njegov napredak u crtanju karikatura ove godine još nije bio dovoljan za nagradu na izložbi, ali je za samostalne izložbe! Prva je održana početkom travnja u Gradskoj knjižnici u Zadru, druga se otvara u ponedjeljak, 13. svibnja dvorani Gradskog kazališta u Požegi, a na jesen je u planu i treća u Zaprešiću. Možda njegov uspjeh potakne i druge - i žene i muškarce - na osmišljavanje i crtanje karikatura, od kojih se one na temu meteorologije mogu uskoro naći i u ovom tekstu, a ostvare li se dugoročne prognoze - i u novoj izložbi meteokarikatura...


Stoga, unatoč jugu i buri - smijte se meteokarikaturi!

Pratite meteorološke informacije na medijskim platformama HRT-a,

ne zanemarujte upozorenja na opasne vremenske pojave stručnjaka DHMZ-a,

a i razvedrite se uz meteorološke karikature članova HDK-a,

katkad i drugih karikaturista iz cijelog svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!