I u petak razmjerno toplo i promjenjivo s kišom, lokalno i grmljavinom, južina

09.03.2023.

14:38

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing. DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

"U petak nastavak južine te nestabilnog i za ovaj dio ožujka neuobičajeno toplog vremena. Kiša će biti česta, osobito na Jadranu lokalno i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom.

U subotu kiša većinom prijepodne u dijelu kopnenog područja, a poslijepodne posvuda sunčanije. Međutim, bit će hladnije, uz sjeverni vjetar, na većem dijelu Jadranu buru, mjestimice jaku i olujnu, posebice na sjevernom dijelu.

U nedjelju obilje sunčanih sati, ali i još malo hladnije. Ujutro ponegdje može biti mraza, ne samo u nedjelju, nego i u ponedjeljak.

Početkom novog tjedna novo naoblačenje i opet porast temperature uz jačanje južine, a u utorak je izgledna kiša.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I u petak razmjerno toplo i promjenjivo s kišom, lokalno i grmljavinom, južina

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "I petak će na istoku Hrvatske biti promjenjiv s mjestimičnom kišom, lokalno i u obliku pljuskova, uglavnom sredinom dana i popodne. Puhat će ponegdje umjeren jugozapadni i južni vjetar. Temperatura će od jutarnjih 7 do 10 °C danju porasti do vrijednosti između 16 i 19 °C.

Podjednako toplo i u središnjoj Hrvatskoj te također nestabilno pa će ponegdje biti kiše, moguće i grmljavine. Vjerojatnost za mjestimičnu kišu povećana je oko sredine dana i u rano poslijepodne. Vjetar jugozapadni, većinom slab i umjeren.

Jugozapadnjaka će biti i u gorju te na sjevernom Jadranu, gdje će puhati i jugo. Uz umjereno i pretežno oblačno vrijeme povremeno će padati kiša, a ponegdje je moguć i pljusak s grmljavinom. Temperatura zraka u gorju od 8 do 12 °C, a na moru između 11 i 15 °C.

Podjednake vrijednosti kao i na srednjem Jadranu. Uz dosta oblaka, nerijetko i sunčana razdoblja, treba računati na povremenu kišu, a uglavnom u prvom dijelu dana lokalno može biti i jačih pljuskova s grmljavinom, ne samo uz more, nego i u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar će od juga okrenuti na jugozapadni te potom oslabjeti.

Izraženiji pljuskovi uz grmljavinu, lokalno i grmljavinska nevremena uz pojačan vjetar i veću količinu kiše moguća su na krajnjem jugu Hrvatske. Nakon juga zapuhat će jugozapadni vjetar. Temperatura zraka većinom od 11 do 15 °C."

Promjenjivo, a u nedjelju i svježije


"Subota će početi s oblacima i povremenom kišom, a popodne će biti sunčanije, uz jačanje sjevernog vjetra i pad temperature. U nedjelju uglavnom sunčano i hladnije, a u ponedjeljak ponovno jugozapadni vjetar, porast naoblake i zatopljenje.

Na Jadranu će u subotu zapuhati bura koja će jačati, posebno na sjevernom dijelu. U nedjelju slabljenje bure, a u ponedjeljak opet jugo. Nedjelja će biti najsunčanija, a malo je kiše moguće ponegdje u subotu.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!