U nedjelju još razmjerno toplo, ali i sve oblačnije, uz južinu

22.04.2023.

18:40

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"U nedjelju se nastavlja podjednako toplo kao u subotu, u mnogim krajevima čak i toplije, ali uz više oblaka i južinu. Samo rijetko može pasti malo kiše.

Na kišu treba računati u ponedjeljak i utorak, osobito na Jadranu ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, moguće mjestimice izraženijih. U ponedjeljak će puhati gdjegod jako jugo, a od utorka sve češća bura, najprije na sjevernom dijelu, gdje će lokalno biti i jako. Temperatura zraka će se sniziti, pa tijekom sunčanije sredine tjedna u gorju može biti i slabog mraza.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U nedjelju još razmjerno toplo, ali i sve oblačnije, uz južinu

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "I nedjelja će u istočnom dijelu naše domovine obilovati suncem uz sve više oblaka prema kraju dana. Bit će malo toplije nego u subotu - najviša temperatura između 22 i 24 °C. Jutarnje vrijednosti od 5 do 8 °C. Popodne samo mjestimice može biti kratkotrajne kiše ili lokalno pljuska.

U drugom dijelu dana oblačnije i u središnjoj Hrvatskoj, također rijetko uz pokoju kap kiše. Puhat će slab i umjeren jugozapadni i južni vjetar, te će biti ugodno toplo s najvišom temperaturom od 21 do 24 °C. Ujutro će temperatura biti između 6 i 9 °C.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu dnevne vrijednosti između 18 i 21 °C, uz oblačnije vrijeme od subotnjega osobito prema kraju dana, a malo kiše može pasti ponegdje u gorju, navečer i u Istri. Puhat će jugozapadnjak, na moru jugo koje će potkraj dana jačati.

Potkraj nedjelje i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije jugo u jačanju, a sredinom dana i popodne mjestimice jugozapadnjak. Bit će većinom sunčano s umjerenom naoblakom te najvišom temperaturom podjednakom kao u subotu.

Na krajnjem jugu Hrvatske manje oblaka nego u sjevernijim krajevima, uz temperaturu zraka oko 20 °C na obali i otocima te od 21 do 24 °C u zaobalju. Vjetar od sredine dana uz obalu ponegdje umjeren jugozapadni, a na otvorenom će zapuhati jugo koje će poslijepodne i navečer postupno jačati."

Početkom tjedna opet promjenjivo


"Početkom tjedna na kopnu povremena kiša, glavninom u drugom dijelu ponedjeljka te u utorak popodne i navečer. Može pritom biti i pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih. U srijedu sunčanije i uglavnom bez kiše. Temperatura će se od utorka zamjetno sniziti, uz povremeno umjeren sjeverni vjetar.

Manje toplo u prvom dijelu novog tjedna i na Jadranu. Najprije uz jugo, u ponedjeljak ponegdje jako, a u utorak te osobito u srijedu puhat će bura. Srijeda pritom sunčanija nego ponedjeljak i utorak kada će biti povremene kiše te mjestimičnih neverina, posebice u popodnevnim i večernjim satima.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTv/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i  agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!