I u srijedu ponegdje kiša, na kopnu i izraženiji pljuskovi s grmljavinom

30.05.2023.

17:07

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing. DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"I u srijedu će biti jačih pljuskova s grmljavinom, ponajprije na istoku zemlje, a na sjevernom Jadranu će još ponegdje puhati jaka bura s olujnim udarima.

Od četvrtka manje oblaka te više sunčanih sati, uz porast temperature zraka i mnogima sparno vrijeme, ali i dalje nestabilno pa do kraja tjedna na kopnu treba računati na povećanu vjerojatnost za popodnevne pljuskove s grmljavinom, koji će ipak biti manje rasprostranjeni nego u utorak i srijedu. I na Jadranu je od nedjelje, kada bi moglo zapuhati jugo, izgledan porast naoblake te veća vjerojatnost za kišu.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Krunoslav Mikec, Foto: Vrijeme/HTV
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I u srijedu ponegdje kiša, na kopnu i izraženiji pljuskovi s grmljavinom

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U prvom dijelu srijede na istoku Hrvatske umjereno do pretežno oblačno, ponegdje uz malo kiše. Poslijepodne više sunčanih razdoblja, ali uz jači razvoj naoblake može biti i pljuskova s grmljavinom, lokalno uz veću količinu oborine u kratkom razdoblju, pa i uz tuču. Temperatura podjednaka kao u utorak.

U središnjoj Hrvatskoj jutarnje vrijednosti od 13 do 15 °C, a dnevne između 22 i 24 °Ca. Tijekom noći i prijepodneva više oblaka i mjestimice malo kiše, a u drugom dijelu dana sunčanije, premda i dalje nestabilno. Stoga su mjestimice mogući pljuskovi uz grmljavinu. Vjetar ponegdje umjeren sjeveroistočni.

Na sjevernom Jadranu i dalje bura, podno Velebita na udare lokalno s jakim, pa i olujnim udarima. I pritom manje oblaka nego u Gorskom kotaru i Lici, gdje će mjestimice biti kiše, popodne i i u obliku pljuskova. Poneka je kap kiše moguća samo rijetko i na obali. Najviša temperatura od 19 do 22 °C u gorju te između 25 i 28 °C na sjevernom Jadranu.

Podjednaka temperatura i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će biti dosta sunčanog vremena, no treba računati na jači dnevni razvoj oblaka i povećanu vjerojatnost za kišu i grmljavinu, ponajprije u Zagori. Puhat će ujutro bura, danju jugozapadnjak i sjeverozapadnjak.

Bura pa maestral i na krajnjem jugu Hrvatske, uz uglavnom sunčano i vrlo toplo vrijeme. No, kao i u utorak, od sredine dana ponegdje je moguće jače naoblačenje s lokalnom kišom i grmljavinom, i to posebno u zaobalju."

I dalje nestabilno


"Od četvrtka do subote na kopnu sunčanije te toplije nego u utorak i srijedu. I pritom sparno te nestabilno pa poslijepodne ponovno može biti lokalnih pljuskova, moguće i izraženijih te praćenih grmljavinom. Ujutro je pak mjestimice moguća kratkotrajna magla.


Poneki je pljusak moguć i na Jadranu, gdje će idućih dana biti pretežno sunčano i vrlo toplo. Puhat će slaba i umjerena bura u noći i ujutro te jugozapadnjak i sjeverozapadnjak sredinom dana i poslijepodne.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTKrunoslav Mikec, Foto: Vrijeme/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!