U petak barem djelomice sunčano i toplije, ali još lokalno kiša

20.04.2023.

21:03

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing. DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"Duljih sunčanih razdoblja diljem Lijepe Naše bit će i u nastavku tjedna, pri čemu će još u petak poslijepodne biti lokalnih pljuskova za koje će u dane vikenda vjerojatnost biti zamjetno manja. Pritom će temperatura zraka malo porasti.

U ponedjeljak i utorak ponovno oblačnije i manje toplo, s čestom kišom, na Jadranu lokalno moguće i neverinima, te najprije mjestimice jakim jugom, zatim burom.

Sredinom tjedna moguće je stabilnije, ali će ponovno spominjati mogućnost za jutarnji mraz, barem u gorju.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U petak barem djelomice sunčano i toplije, ali još lokalno kiša

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U prvom dijelu petka na istoku Hrvatske većinom sunčano, ponegdje ujutro uz mogućnost za maglu. Od sredine dana mjestimice u Posavini i oko gora jači razvoj oblaka uz malu do umjerenu vjerojatnost za poneki lokalni pljusak. Uz ponegdje umjeren sjeverni vjetar temperatura danju oko 20 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
između 18 i 20 °C, a ujutro od 5 do 8 °C, tijekom dana uz dosta sunčanog vremena. Ujutro može biti mjestimične magle, a poslijepodne uz porast naoblake i pokojeg lokalnog pljuska, posebno u Posavini i Pokuplju.

Mjestimični pljuskovi pa i grmljavina izgledni su sredinom dana i popodne u gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Istre, a mala je vjerojatnost za njih ponegdje na obali sjevernog Jadranu. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak i istočnjak, na moru ujutro bura, a danju jugozapadnjak i zapadnjak. Najviša temperatura od 15 do 18 °C °C u Lici i Gorskom kotaru te između 18 i 20 °C na sjevernom Jadranu.

Oko 20 °C danju na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, uz obilje sunčanog vremena, ali neće biti posve stabilno pa u Zagori i Ravnim kotarima može biti popodnevnih pljuskova s grmljavinom. Poneki od njih može se spustiti i do obale. Od sredine dana puhat će umjeren jugozapadni i zapadni, na otvorenom i sjeverozapadni vjetar.

Podjednako vjetrovito i na krajnjem jugu Hrvatske, uz more mirno i malo valovito, na otvorenom moguće umjereno valovito. Petak će biti pretežno sunčan, a samo mjestimice u zaobalju postojat će mala vjerojatnost za pokoji pljusak. Temperatura će danju porasti do vrijednosti između 20 i 22 °C."

Za vikend stabilnije i toplije pa opet...


"Većinom suho i sunčano u kontinentalnom području i tijekom vikenda, uz ugodnu toplinu, a početkom novog tjedna jače naoblačenje s kišom uz nižu temperaturu.

I na Jadranu u ponedjeljak kiša, lokalno i neverini, te umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. U subotu i nedjelju pak uglavnom sunčano, tijekom nedjelje uz postupan porast naoblake.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!