O posvuda "višku" topline i većinskom manjku oborine, ne samo u rujnu nego i dosadašnjem dijelu godine

01.10.2021.

01:24

Autor: Zoran Vakula

sažeta analiza temperature i oborine u rujnu 2021.

sažeta analiza temperature i oborine u rujnu 2021.

Foto: HRT / DHMZ/HRT

Zanima li vas preliminarna sažeta analiza srednje temperature zraka i ukupne količine oborine rujna i prvih 9 mjeseci 2021. godine, kao i najnovija dugoročna prognoza temperature sljedećih mjeseci - nastavak teksta je za vas.

O rujnu

Prema preliminarnoj analizi trenutačno dostupnih podataka srednje mjesečne temperature zraka klimatolozi DHMZ-a će rujan vrlo vjerojatno ocijeniti od "normalno" u većem dijelu istočne Hrvatske i ponegdje u zapadnijim krajevima, pa i u unutrašnjosti Istre - do "vrlo toplo" u Rijeci, rijetkoj meteorološkoj postaji DHMZ-a gdje je ovogodišnji rujan topliji od prošlogodišnjega, i pritom još 3. najtopliji u u ovom stoljeću te 7. u povijesti mjerenja, koja je na toj postaji počela 1948. godine.

Ukupna rujanska količina oborine zaslužit će klimatološke ocjene od "ekstremno suho" u Dubrovniku do "normalno", u primjerice Rabu - rijetkoj, možda čak i jedinoj glavnoj meteorološkoj postaji DHMZ-a na kojoj je ovogodišnji rujan barem malo kišovitiji od višegodišnjeg prosjeka. Raspored oborine od 1. do 30. rujna zorno je prikazan na novoj karti koju su za HRT pripremili stručnjaci Sektora za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, ponajviše Tomislav Kozarić, dipl. ing., koji će tijekom prvog listopadskog petka pripremati i mnogobrojne emisije i priloge s meteorološkim sadržajem na HTV-u.

I dok mala količina oborine tijekom kolovoza u Dubrovniku nije rijetkost - o ekstremnosti rujanska samo 2 decilitra kiše po kvadratnome metru možda najbolje svjedoči podatak da je od 1961. godine, od kada postoje podaci na ovoj postaji - samo jednom rujan bio sasvim suh, i to 1970. godine.

Od siječnja do rujna

Razmjerno topao rujan dodatno je pridonio iznadprosječnosti prvih 9 mjeseci ove godine, ali je to odstupanje od prosjeka znatno manje od onoga koje smo u većini Hrvatske u istom razdoblju imali prošle 3 godine, u mnogim mjestima i dulje.

Većinski manjak rujanske oborine nastavio je trend dosadašnjeg dijela godine, koji je ipak u većini Hrvatske manje suh nego u istom razdoblju lani. No, ponegdje, kao primjerice na meteorološkoj postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru - količina oborine u prvih 9 mjeseci 2021. je manja, i to ne samo od istog razdoblja prošle godine, nego i od posljednjih čak 8 godina.

Od listopada do ožujka

Prema mjesečnoj prognozi - i u listopadu je - kao što je bilo i u rujnu - mala vjerojatnost dugotrajnijeg razdoblja hladnijeg od prosjeka, ali će gotovo sigurno povremeno biti hladnijih dana. No, vjerojatno nedovoljnih da bi srednja listopadska temperatura zraka u većini Hrvatske bila niža od prosječne.

Najnovije pak još dugoročnije prognoze u mnogim su našim krajevima, osobito kontinentalnim, smanjile i intenzitet i vjerojatnost dosadašnjih prognoza pozitivnog odstupanja od prosjeka srednje temperature zraka - i sezonske i većine mjeseci do proljeća. I to posebice za studeni, za koji se čak pojavila zamjetnija vjerojatnost da će u mnogim krajevima biti malo hladniji od višegodišnje srednjaka. A takva se prognoza prilično rijetko i pojavljuje i ostvaruje. No, to ne znači da ovaj put neće. Dugoročne prognoze i dalje su veliki izazov i područje na kojem ima mjesta za napredak...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!