I u četvrtak kiša česta, na jugu i obilnija, moguće i nevrijeme

07.12.2022.

22:33

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"I u četvrtak će prevladavati oblačno i tmurno, mjestimice s maglom, samo u nekim područjima i kišom.

U petak i subotu malo viša temperatura, ali i kiša u većini krajeva, mjestimice i obilnija, ponajprije u gorju i na Jadranu, gdje su izgledni i lokalno izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Puhat će jako jugo, koje će u subotu okrenuti na buru najprije na sjevernom dijelu, u nedjelju i drugdje.

U nedjelju sa zahladnjenjem prelazak kiše u susnježicu i snijeg, i to ne samo u gorskim predjelima.

Početkom tjedna vjerojatno bez oborine, na Jadranu i većinom sunčano, ali i hladnije, osobito ujutro u unutrašnjosti, gdje je povećana vjerojatnost za sunčana razdoblja.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u četvrtak kiša česta, na jugu i obilnija, moguće i nevrijeme

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "I u četvrtak će na jugu Hrvatske biti nestabilno, uz mogućnost ne samo jačih lokalnih pljuskova s grmljavinom, nego i tuče i pijavica. Puhat će umjereno i jako jugo, pri čemu će temperatura zraka biti uglavnom od 12 do 16 °C. More malo i umjereno valovito, mjestimice i valovito.

Jako jugo u prvom je dijelu dana te opet navečer moguće i na dijelu srednjeg Jadrana. Bit će promjenjivo oblačno s mjestimičnom kišom pa i grmljavinom, uz povećanu vjerojatnost za lokalno nevrijeme, posebice na otocima. Temperatura podjednaka kao u srijedu.

Kiša je moguća ponegdje i na sjevernom Jadranu, osobito na otocima i podno Velebita, a i u dijelu gorske Hrvatske, gdje će četvrtak biti uglavnom oblačan uz mjestimičnu maglu. Zapuhat će jugozapadnjak kojega će biti i na obali, gdje će potkraj dana okrenuti na jugo, postupno sve jače. Najviša temperatura zraka na sjevernom Jadranu između 11 i 13 °C, a u gorju od 4 do 8 °C.

U središnjoj Hrvatskoj danju oko 5, 6 °C, a ujutro između 1 i 3 °C. Pritom većinom oblačno i tmurno, mjestimice s maglom, a u nekim krajevima može biti slabe kiše ili rosulje.

Slaba je oborina moguća i u dijelu istočne Hrvatske, gdje će također četvrtak biti obilježen oblacima, a u nekim predjelima bit će i magle. Puhat će slab, uglavnom u Podunavlju i Baranji umjeren jugoistočni i istočni vjetar. Temperatura od 2 do 6 °C."

Do kraja tjedna osim kiše, ponegdje i snije

"U petak na kopnu kišovito, ponedje uz obilniju oborinu, te s malo višom temperaturom uz jugozapadni i južni vjetar. Povremena kiša i u subotu, glavninom u noći i ujutro te prema kraju dana, pri čemu će zapuhati sjeverni vjetar s kojim će zahladnjeti pa tijekom nedjelje treba računati na susnježicu i snijeg, i to ne samo u višim predjelima.

I na Jadranu će kraj tjedna biti kišan te najprije topliji uz jugo, pa od subote uz buru hladniji na sjevernom Jadranu, u nedjelju i drugdje. Pritom lokalno veća količina kiše, a može biti i jačih pljuskova s grmljavinom.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!