19:33 / 12.08.2020.

Autor: Zoran Vakula

"Pretežno vedro" - prvi hrvatski strip o meteorologiji

7. epizoda meteostripa

7. epizoda meteostripa

Foto: Vakula/Biuk / -

"Pretežno vedro" prvi je hrvatski meteorološki strip ili barem prvi strip posvećen meteorolozima u Hrvatskoj, nastao u cilju dodatne promidžbe meteorologije, posebice vremenske prognoze.

Opisuje neke anegdote iz života i rada nekadašnjih i sadašnjih meteorologa DHMZ-a, koji već desetljećima svakodnevno pripremaju meteorološke izvještaje za medijske platforme HRT-a, uključujući HRT meteo - aplikaciju za pametne mobilne telefone, a i neke druge zanimljivosti...

Stvarne događaje obogaćene ponekom šalom, dosjetkom i vicem povezanim s meteorologijom nacrtao je Krešimir Biuk, djelatnik HRT-a i već dokazani majstor stripa.


Strip se počeo objavljivati u nastavcima, uz popratne tekstove o aktualnim vremenskim (ne)prilikama i drugim meteorološkim zanimljivostima, svakodnevno od 13. prosinca do 24. prosinca 2017. godine, kao svojevrsni podsjetnik na Lucijine brojanice - tradiciju pučke metorologije, a trenutačno posljednji nastavci objavljivani su od 13.  do 23. kolovoza 2020.


Naravno, u stripu je svaka sličnost sa stvarnim osobama namjerna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!