Unatoč raznolikom kolovozu - ljeto ostvarilo "vruću" prognozu

31.08.2021.

22:09

Autor: Zoran Vakula

analiza temperature zraka u Splitu u kolovozu 2021.

analiza temperature zraka u Splitu u kolovozu 2021.

Foto: Zoran Vakula / DHMZ/HRT

U očekivanju detaljnih analiza i službenih ocjena klimatologa DHMZ-a - usprkos ne osobito toplom kolovozu - već sada se može tvrditi kako je i ovo ljeto opravdalo dugoročne prognoze iznadprosječno visoke srednje temperature zraka, te "šarolike" ukupne sezonske količine oborine.

Ostvari li se trenutačna umjerena do velika vjerojatnost prognoze - barem malo pozitivno odstupanje bit će i od srednje jesenske i srednje zimske temperature zraka, dok je, naravno, prognoza sezonskih količina oborine znatno manje pouzdana.

Kolovoz "normalan" - "topao", "sušan" - "vrlo kišan"

Nakon većinom "vrlo toplog" i "ekstremno toplog" lipnja, te srpnja koji je dobio klimatološke ocjene "toplo", "vrlo toplo" i "ekstremno toplo" - kolovoz je bio znatno umjereniji pa će zbog odstupanja od srednje mjesečne temperature zraka uglavnom od 0 do 2 °C vjerojatno dobiti ocjene većinom "normalno", u južnijim hrvatskih krajevima i "toplo". I to prema odstupanju u odnosu na klimatološko razdoblje od 1981. do 2010. godine, koje je toplije od nekadašnjeg razdoblja, od 1961. do 1990. godine.

Po količini oborine ovogodišnji će kolovoz vjerojatno dobiti klimatološke ocjene od "sušno", možda u Rijeci i okolici čak i "vrlo sušno", preko "normalno" u primjerice Zagrebu, Osijeku, Gospiću i Kninu, do "kišno" u Dubrovniku, vjerojatno i još mjestimice te gdjegod čak "vrlo kišno", kao primjerice u Splitu, gdje je zbog ukupne mjesečne količine oborine ovo bio 5. najkišovitiji kolovoz u povijesti. I to ponajviše zbog 82 mm kiše tijekom samo nekoliko sati posljednjeg petka u mjesecu.

Ljeto "vrlo toplo" - "ekstremno toplo", "vrlo sušno" - "kišno"

Nakon takvog kolovoza, te "ekstremno sušnog" do "sušnog" lipnja, u mnogim mjestima čak i rekordnog, te srpnja, koji je imao ocjene od "sušno" do "vrlo kišno" - prema ukupnoj sezonskoj količini oborine ovo će "klimatološko" ljeto (lipanj - srpanj - kolovoz) vjerojatno dobiti ocjene od "vrlo sušno" u primjerice Kninu, vjerojatno i ponegdje u središnjoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu, gdje će biti i "sušno", preko "normalno" u Osijeku, Gospiću i Dubrovniku do mjestimice "kišnog", osobito u Splitu.

Premda nisu "padali" apsolutni rekordi, nego samo neki rekordi na pojedine nadnevke i razdoblja, po temperaturi je ovo ljeto bilo iznimnije nego po oborini. Klimatološke ocjene vjerojatno će biti uglavnom "vrlo toplo" i "ekstremno toplo".

Pritom je u Splitu i Osijeku ovo bilo 4. najtoplije ljeto u povijesti mjerenja, koja je u Splitu počela 1948., u Osijeku još 1899. godine. Toplija su bila samo ona 2003., 2012. i 2017. godine.

Osim tih, u Zagrebu u Maksimiru je toplije ljeto bilo još i 2019., pa je ovogodišnje 5. najtoplije, na granici klimatološke ocjene "vrlo toplo" i "ekstremno toplo". U Gospiću i Kninu je 6. najtoplije, a u Rijeci i Dubrovniku 7. najtoplije u povijesti mjerenja koja je počela sredinom prošloga stoljeća.

I jesen i zima barem malo topliji od prosjeka?!

Kao i prošle - i najnovije dugoročne prognoze daju umjerenu do veliku vjerojatnost za u većini Hrvatske barem malo pozitivno odstupanje srednje temperature zraka od prosječne, i to ne samo sezonske - posebno i za jesen (rujan - listopad - studeni), i za zimu (prosinac - siječanj - veljača), nego i svakog od sljedećih 6 mjeseci. No valja spomenuti da je ta prognoza srednje temperature zraka po mjesecima manje pouzdana od one za cijelu sezonu.

Još je manje pouzdana dugoročna prognoza ukupne mjesečne, pa i sezonske količine oborine
, prema kojoj se ne može izdvojiti velika vjerojatnost za sezone i mjesece koje bi u nekim područjima znatno odstupali od prosjeka. Ali naravno, ne treba iznenaditi i takve pojave jer - unatoč silnom napretku posljednjih desetljeća - vremenske prognoze i dalje su veliki izazov, posebice dugoročne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!