I u utorak iznadprosječno toplo i većinom sunčano, ali ne i stabilno

22.05.2023.

17:15

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing. DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"Utorak će biti podjednak ponedjeljku - uglavnom sunčan te vrlo topao, samo ponegdje uz popodnevne pljuskove i grmljavinu.

Od srijede do petka treba računati na povremeno više oblaka uz veću vjerojatnost za mjestimičnu kišu, odnosno pljuskove s grmljavinom koji mogu lokalno biti i izraženiji, uglavnom u unutrašnjosti, gdje će danju biti manje toplo nego početkom tjedna. Valja spomenuti i kako je lokalno moguća jutarnja magla, većnom u srijedu i na Jadranu, na kojem će u petak i subotu puhati bura, posebice na sjevernom dijelu.

Za vikend se pak povećava vjerojatnost za stabilnije i sunčanije vrijeme.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I u utorak iznadprosječno toplo i većinom sunčano, ali ne i stabilno

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U utorak u istočnoj Hrvatskoj uglavnom sunčano. Ujutro mjestimice uz Savu može biti kratkotrajne magle, a poslijepodne je uz gore moguć lokalno jači razvoj oblaka uz malu do umjerenu vjerojatnost za pljusak. Temperatura će od jutarnjih 11 do 14 °C danju porasti do vrijednosti između 26 i 29 °C.

Vrlo toplo danju i u središnjoj Hrvatskoj, a i jutarnja će temperatura biti podjednaka onoj na istoku zemlje. Prevladavat će sunčano uz postupno više oblaka u drugom dijelu dana, pri čemu navečer u Međimurju, Podravini i Hrvatskom zagorju može biti pljuskova s grmljavinom, lokalno i izraženijih.

Poneki je pljusak poslijepodne izgledan i u Gorskom kotaru te u unutrašnjosti Istre. U ostalim predjelima obilje sunčanog vremena uz većinom slab jugozapadni i zapadni vjetar, sredinom dana i popodne i umjeren ponegdje na obali i otocima sjevernog Jadrana. Najviša temperatura zraka između 24 i 28 °C.

Podjednake vrijednosti i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. Dan će obilovati suncem i vedrinom, iako u popodnevnim satima u Zagori treba računati na pokoji mjestimičan pljusak s grmljavinom. Ujutro pak na otvorenom moru ponegdje može biti magle. Vjetar većinom slab, od sredine dana mjestimice umjeren jugozapadni.

Poslijepodnevni umjeren jugozapadnjak i na krajnjem jugu naše domovine, uz mirno i malo valovito more. Bit će pretežno sunčano te vrlo toplo. Samo rijetko u zaobalju postojat će mala do umjerena vjerojatnost za pljusak."

I dalje nestabilno


"Od srijede u unutrašnjosti malo veća vjerojatnost za mjestimične pljuskove s grmljavinom, posebice u popodnevnim satima. Temperatura zraka malo će se sniziti u odnosu na vrijednosti u utorak, no i dalje će biti vrlo toplo i sparno.

Na Jadranu i dalje uglavnom sunčano te podjednako toplo kao početkom tjedna. Uz povremeno više oblaka, pljuskova može biti većinom u Istri i to posebno u njezinoj unutrašnjosti.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila dr. sc. Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteoprometna prognoza, koju je pripremila njezina kolegica dr. sc. Tanja Renko.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!