U srijedu oblačnije i vjetrovitije, gdjegod oborine, razmjerno hladno

07.02.2023.

15:50

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

"Srijeda će biti podjednako razmjerno hladna kao utorak, na Jadranu još i vjetrovitija, u većini krajeva uz prolazno naoblačenje s kojim mjestimice u unutrašnjosti može biti slabog snijega, ponajprije u dijelu Gorskog kotara i Like, a na sjevernom Jadranu navečer poneke kapi kiše.

Hladna jutra i u četvrtak i petak, kada će uz prevladavajuće sunčano vrijeme dnevna temperatura malo porasti, pri čemu će na Jadranu još osobito u četvrtak puhati jaka bura.

Za vikend daljnji porast temperature, ali i novo naoblačenje uz malo kiše ponegdje u nedjelju, kada opet treba računati na buru, ponegdje prolazno jaku.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Krunoslav Mikecc

Krunoslav Mikecc

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U srijedu razmjerno hladno, te većinom oblačnije i vjetrovitije, samo rijetko uz slab snijeg

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U srijedu će jutro u istočnoj Hrvatskoj vjerojatno biti manje hladno nego drugdje u unutrašnjosti jer će biti umjereno do pretežno oblačno. Mjestimice može biti i slabog snijega. Od sredine dana većinom sunčano, ponegdje uz umjeren istočnjak i sjeveroistočnjak, a temperatura će porasti do vrijednosti od 0 do 3 °C.

Dnevne vrijednosti u središnjoj Hrvatskoj malo niže, a i jutro će biti hladnije nego na istoku, s temperaturom između -9 i -6 °C. Tijekom dana prolazno jače naoblačenje, uz osjetniji sjeveroistočnjak te samo rijetko pahulje snijega.

Sjeveroistočnog vjetra bit će i u gorskoj Hrvatskoj. Na sjevernom Jadranu bura, umjerena, mjestimice jaka, uglavnom podno Velebita s olujnim pa i orkanskim udarima. Jutro podjednako hladno kao u utorak pa na mraz teba računati i na obali. Najviša temperatura zraka od -3 do 0 °C u gorju te između 4 i 8 °C na moru. Prvi dio dana bit će obilježen sunčanim vremenom, a zatim se porast naoblake, pri čemu u dijelu Gorskog kotara i Like može pasti malo snijega.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano, danju uz vrijednosti temperature zraka od 4 do 9 °C. Jutro će biti hladno, nerijetko s negativnom temperaturom zraka, posebice u unutrašnjosti. Puhat će slaba i umjerena, ponegdje i jaka bura s olujnim udarima.

Bure će biti i na krajnjem jugu Hrvatske, također mjestimice na udare jake i olujne. I pritom pretežno sunčano vrijeme s podjednakim vrijednostima temperature zraka kao u utorak."


I sljedećih dana razmjerno hladno, većinom uz slabiji vjetar


"U četvrtak i petak na kopnu većinom sunčano, a u subotu je izgledan porast naoblake. Pritom i dalje hladna jutra, a dnevna temperatura postupno će rasti.

I na Jadranu će se nakon sunčanog četvrtka i petka - u subotu naoblačiti. I dalje treba računati na buru, u četvrtak još ponegdje jaku i olujnu, a u petak slabiju.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja je dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a, pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!