I Uskrs razmjerno hladan, mjestimice kiša, u gorju i snijeg, bura

08.04.2023.

17:36

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing. DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"Ni na Uskrs neće biti odveć toplo, a treba računati i na dosta oblaka te na mjestimičnu kišu, na dijelu Dalmacije i u obliku pljuskova s grmljavinom, na sjevernom Jadranu i buru.

Ponegdje jaka bura puhat će i na sunčaniji i topliji te većinom suh Uskrsni ponedjeljak.

Još toplije u utorak i srijedu, ali i opet oblačnije, uz mogućnost mjestimične kiše, posebice na kopnu u utorak kasno popodne i navečer.

U nastavku tjedna opet većinom svježije, osobito na kopnu, te uz povremenu kišu, na Jadranu i jugo, moguće gdjekad i jako.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Krunoslav Mikec, Foto: Vrijeme/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I Uskrs razmjerno hladan, mjestimice kiša, u gorju i snijeg, bura

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Uskrs u istočnim krajevima Lijepe Naše pretežno oblačan, kasno poslijepodne sa sunčanim razdobljima. Ponegdje će pasti malo kiše, uz povremeno umjeren sjeverni vjetar. Temperatura uglavnom kao u subotu - ujutro između 3 i 5 °C, a danju od 10 do 12 °C.

Podjednake vrijednosti temperature i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će tijekom dana biti mjestimične kiše, većinom slabe. Veći dio nedjelje oblačan, ujutro moguće i s kratkotrajnom maglom, a prema kraju dana izgledna su sunčana razdoblja.

Sunčanih razdoblja na sjevernom Jadranu bit će zamjetno više nego u gorskoj Hrvatskoj, gdje treba računati na povremenu kišu, uglavnom u najvišim područjima susnježicu i snijeg. Zapuhat će sjeveroistočni vjetar, na moru bura, koja podno Velebita može biti i jaka. Dnevna temperatura zraka uz more između 13 i 16 °C, a u Lici i Gorskom kotaru od 6 do 10 °C.

Najviše vrijednosti od 14 do 17 °C u unutrašnjosti Dalmacije te na srednjem Jadranu. Puhat će bura, većinom slaba i umjerena, a ponegdje i jugozapadnjak i zapadnjak, na otvorenom moru sjeverozapadnjak. Za razliku od subote, na Uskrs će u ovom dijelu Hrvatske biti više oblaka uz veliku vjerojatnost za mjestimičnu kišu, pa i u obliku lokalnih pljuskova s grmljavinom sredinom dana i poslijepodne.

I na jugu Hrvatske povremena kiša, moguće i u obliku pljuskova, ponajprije na otvorenom moru i na nekim otocima u prvom dijelu dana. Puhat će jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, na otvorenom moguće jak, uz umjereno valovito more, a navečer će okrenuti na buru. Temperatura zraka danju između 15 i 18 °C."

Toplije, ali i dalje promjenjivo


"Uskrsni će ponedjeljak na kopnu biti sunčaniji i malo topliji od Uskrsa, mjestimice uz mogućnost za jutarnju maglu, a samo rijetko može pasti malo kiše. Od utorka još toplije, ponegdje s jugozapadnim vjetrom, ali opet uz više oblaka pa je izgledna kiša, poglavito pokraj utorka.

Potkraj utorka kiša je moguća i mjestimice na Jadranu. Prije toga pretežno sunčano, a sredinom tjedna opet porast naoblake. Uz to u na Uskrsni ponedjeljak bura, lokalno jaka s olujnim udarima, osobito podno Velebita, a u srijedu će vjerojatno okrenuti na jugo.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!