U subotu manje nestabilno nego u petak, na kopnu i manje toplo

02.06.2023.

22:39

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing. DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"Vikend će biti manje nestabilan od petka, na kopnu i manje topao, ali još ponegdje uz malo kiše, odnosno s popodnevnim pljuskovima, osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Pod Velebitom će u subotu ujutro puhati ponegdje jaka bura.

U ponedjeljak opet oblačnije, uz daljnji manji pad dnevne temperature zraka, na Jadranu i prolazno jugo, te uz veću vjerojatnost za kišu, često u obliku pljuskova s grmljavinom. Znatnije promjene vremena na kopnu nema ni prponegdje jake bureema sredini novog tjedna, ali će barem na Jadranu od utorka biti više sunčanog vremena i manja vjerojatnost za kišu i neverine nego u ponedjeljak.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.


A osim vremenske prognoze za sljedeće dane, Krunoslav je za HRT pripremio i detaljniju analizu proljeća, koja dodatno upotpunjuje u petak navečer objavljenu službenu analizu svibnja i proljeća klimatologa DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U subotu manje nestabilno nego u petak, na kopnu i manje toplo

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U subotu će u istočnoj Hrvatskoj biti dosta sunčanog vremena. Ujutro je mjestimice uz Savu moguća magla, a uglavnom poslijepodne ponegdje pljuskovi s grmljavinom. Srećom, manje nego u petak. Uz mjestimice umjeren sjeveroistočnjak dnevna temperatura bit će od 23 do 26 °C.

Podjednak vjetar i temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje je vjerojatnost za popodnevne pljuskove znatno manja nego u petak. No u noći i ujutro uglavnom u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji uz povećanu naoblaku još može biti mjestimične slabe kiše.

Sjeveroistočni vjetar puhat će i u gorju, a na sjevernom Jadranu bura, u prvom dijelu dana podno Velebita na udare i jaka, zatim ponegdje sjeverozapadnjak. Pritom će na moru prevladavati sunčano, a u gorju promjenjivo oblačno, uz mjestimice malo kiše u noći i ujutro, pa poslijepodne poneki pljusak uglavnom u Lici.

Pljuskova će od sredine dana biti u unutrašnjosti Dalmacije, samo rijetko i na srednjem Jadranu. Dan će na moru obilovati sunčanim vremenom uz slab do umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura između 25 i 29 °C.

Razmjerno toplo bit će i na krajnjem jugu naše domovine, te prevladavajuće sunčano, no popodne lokalno može biti ponekog pljuska ili pokoje kapi kiše. More mirno i malo valovito, poslijepodne uz ponegdje umjeren jugozapadni vjetar."

I dalje nestabilno


"U nedjelju na kopnu opet malo veća vjerojatnost za poslijepodnevne pljuskove. Početkom novog tjedna promjenjivo i pretežno oblačno s čestom kišom, ponegdje i grmljavinom. Temperatura bez veće promjene.

Na Jadranu u nedjelju još dosta sunca, rijetko uz poneki pljusak ili uz malo kiše, a u ponedjeljak i utorak oblačnije s mjestimičnom kišom i neverinima, uglavnom na sjevernom i srednjem dijelu.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!