Nedjelja većinom sunčana i razmjerno topla, ali uz popodnevne pljuskove

20.05.2023.

Zadnja izmjena 19:01

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"Nedjelja će posvuda biti sunčanija od subote te ugodno topla, na sjevernom dijeu Jadrana uz još ponegdje jaku buru, no nestabilna pa će popodne biti mjestimičnih pljuskova. Na njih na kopnu treba računati i u prvome dijelu novog tjedna uz podjednaku toplinu i sparinu. Vjerojatnost za više oblaka i povremenu kišu povećana je u srijedu i četvrtak kada bi se temperatura mogla malo sniziti.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/RTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U nedjelju pretežno sunčano i razmjerno toplo, ali uz popodnevne pljuskove

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U nedjelju će u istočnim područjima Lijepe Naše biti većinom sunčano, ujutro ponegdje uz mogućnost za maglu. Od sredine dana umjerena naoblaka, mjestimice s prolaznom kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Bit će toplo kao u subotu - najviša temperatura oko 25 °C.

Podjednako toplo, pa i sparno, danju i u središnjoj Hrvatskoj. Jutarnje vrijednosti temperature bit će između 11 i 14 °C. Tijekom poslijepodneva treba računati na ponegdje jači razvoj oblaka te na pljuskove praćene grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni.

Sjeveroistočnjak i u gorskim krajevima, a na sjevernom će Jadranu puhati bura, mjestimice na udare jaka, uglavnom samo podno Velebita i olujna. Na moru pritom većinom sunčano, a u gorju sredinom dana i popodne ponegdje kiša, moguće i grmljavina. Pokoji pljusak može iz unutrašnjosti stići i na obalu. Pljuskova će u drugom dijelu dana vjerojatno biti i u unutrašnjosti Dalmacije, a kao i na sjeveru Jadrana, poneki od njih može se proširiti i do obale. Nakon jutarnje bure, slabe i umjerene, danju će okrenuti na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša temperatura oko 25 °C

Na krajnjem jugu Hrvatske moguće su vrijednosti i do 26, 27 °C. Nedjelja će biti uglavnom sunčana, no poslijepodne nije isključen pokoji pljusak uz grmljavinu, poglavito u zaobalju. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, uz malo i umjereno valovito more."

I daje nestabilno


"U prvoj polovini novog tjedna u unutrašnjosti će se zadržati podjednako toplo, no i dalje će biti nestabilno. Stoga svakoga dana treba računati na lokalne pljuskove s grmljavinom za koje je vjerojatnost u utorak manja nego u ponedjeljak i srijedu. U jutarnjim satima može biti mjestimične magle.

Toplo i na Jadranu, uz obilje sunca, no ponegdje i uz popodnevnu kišu i grmljavinu, moguće i lokalne neverine, poglavito u srijedu. Bura će u ponedjeljak potpuno oslabjeti te će idućih dana u popodnevnim satima ponegdje puhati umjeren jugozapadnjak.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!