U razmjerno vjetrovitu subotu gdjegod pljuskovi, na kopnu i malo svježije

26.05.2023.

21:49

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing. DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

Za razliku od mnogih maturanata, koji su "norili" samo tijekom petka - bura će to činiti i u subotu, na sjevernom Jadranu i dulje, a unatoč prevladavajuće sunčanom i razmjerno toplom vremenu - "norijadi" pljuskova s grmljavinom još se ne vidi kraj, pri čemu će ih tijekom subote i nedjelje biti uglavnom u istočnoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije, početkom novog tjedna u većini krajeva.

U nastavku slijedi detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a, i koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I u razmjerno vjetrovitu subotu ponegdje pljuskovi, na kopnu i malo svježije

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U prvom dijelu subote u istočnoj Hrvatskoj umjereno do pretežno oblačno, ponegdje uz malo kiše. Od sredine dana sunčana razdoblja, ali uz lokalno jači razvoj naoblake treba računati na mjestimične pljuskove i grmljavinu. Temperatura danju od 22 do 24 °C.

Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će jutarnja temperatura biti između 11 i 14 °C. Tijekom jutra i prijepodneva više oblaka, potom sunčanije, no popodne ponegdje može biti pljuskova, moguće praćenih grmljavinom, Vjetar slab do umjeren sjeveroistočnjak.

Sjeveroistočni vjetar i u gorskim krajevima, na sjevernom pak Jadranu bura, podno Velebita na udare jaka, lokalno i olujna. Na obali i otocima prevladavat će sunčano, a u gorju će povremeno biti umjerene naoblake, ponegdje i povećane vjerojatnosti za pljuskove u drugom dijelu dana. Najviša temperatura zraka od 20 do 23 °C, na sjevernom Jadranu između 25 i 27 °C.

Na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije dnevne vrijednosti od 25 do 28 °C. Bit će pretežno sunčano, no uz jači razvoj oblaka mjestimični pljuskovi, moguće i grmljavina, od sredine dana izgledni su ponajprije u Zagori, rijetko i na obali. Puhat će slaba i umjerena bura, sredinom dana i popodne ponegdje jugozapadni i sjeverozapadni vjetar.

Bura i maestral i na krajnjem jugu Hrvatske, uz malo i umjereno valovito more. Subota podjednako topla kao petak obilovat će sunčanim vremenom, ali poslijepodne nije isključena mogućnost ponekog pljuska praćenog grmljavinom, posebice u zaobalju."

I dalje nestabilno


"Podjednaka temperatura zraka na kopnu i sljedećih dana. Uz to, još će biti relativno nestabilno pa uz djelomice sunčano vrijeme valja računati na mjestimičnu kišu te pljuskove s grmljavinom u popodnevnim satima.


Iako će prevladavati sunčano, malo kiše ili lokalnih neverina može biti i na Jadranu, posebice početkom novog tjedna. Puhat će bura, uglavnom slaba i umjerena, te će biti pretežno vrlo toplo s temperaturom i višom od 25 °C.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!