I u četvrtak većinom oblačno, mjestimice oborine, na Jadranu bura

30.11.2022.

22:11

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

"U četvrtak i petak oborine neće biti izražene, ni posvuda, posebice ne u četvrtak na Jadranu, gdje će još puhati bura, na sjevernom dijelu ponegdje na udare i olujna. Osim snijega u gorju, susnježica je u noćnim i jutarnjim satima moguća i u nižim krajevima na sjeverozapadu Hrvatske.

U dane vikenda i dalje prevladavajuće oblačno i kišovito, osobito u južnijim kopnenim krajevima te na Jadranu kiša, gdje su lokalno mogući i obilniji pljuskovi s grmljavinom. Puhat će jugo, nerijetko i jako, uz višu temperaturu zraka nego sredinom ovog tjedna.

Početkom pak novog tjedna vjerojatnost kiše se smanjuje, a dnevna temperatura zraka u blagom porastu.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A u vremenskoj prognozi potkraj "Dnevnika 2" te u emisiji "Vrijeme" nakon kasnovečernjeg "Dnevnika 3" osim detaljne prognoze za prve dane prosinca - pripremio je i sažetu analizu temperature zraka ovogodišnjeg studenog:

"Analiza studenoga pokazuje kako je na Jadranu veći dio mjeseca protekao uz vrijednosti temperature više od prosječnih. U unutrašnjosti je, nakon iznimno toplog prvog dijela mjeseca, slijedilo razdoblje s uglavnom nižom dnevnom temperaturom od klimatološkog prosjeka. No jutarnje vrijednosti bile su uglavnom više od prosjeka." 

Još neke zanimljivosti ovoga studenog, jeseni i dosadašnjeg dijela godine mogu se naći i u internetskom Meteokutku HRT-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

I u četvrtak većinom oblačno, mjestimice oborine, na Jadranu bura

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačno, samo mjestimice na zapadu sa slabim oborinama, većinom kišom, u najvišim predjelima i snijegom. Ponegdje će puhati umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar, uz temperaturu zraka između 2 i 6 °C.

Podjednake vrijednosti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje je vjerojatnost za mjestimičnu slabu kišu veća nego na istoku. U višim područjima ponovno susnježica i snijeg, a u noći i ujutro te ponovno navečer susnježica je moguća i u nižim krajevima, posebice na Žumberku i u Hrvatskom zagorju.

Malo snijega i oborine na granici snijega i kiše povremeno u Gorskom kotaru te na sjeveru Like, a pokoja je kap kiše moguća i na obali podno Velebita, gdje će puhati umjerena i jaka bura, lokalno i olujna, koja će oslabjeti prema kraju dana. Temperatura zraka na promjenjivo oblačnom sjevernom Jadranu i unutrašnjosti Istre od 6 do 12 °C, a u gorskoj Hrvatskoj između -1 i 3 °C.

Sunčanih će razdoblja biti u većem dijelu Dalmacije. Puhat će bura, ali slabija nego podno Velebita. Potkraj četvrtka bura će okrenuti na sjeverozapadnjak na otvorenom moru. Temperatura zraka danju kao u srijedu, između 11 i 15 °C, a ujutro vrijednosti od 5 do 10 °C, u unutrašnjosti malo niže.

Podjednaka temperatura zraka i na krajnjem jugu Hrvatske. Uz to promjenjivo, ponegdje i pretežno oblačno, samo mjestimice uz mogućnost za malo kiše. Bura slaba i umjerena, poslijepodne i navečer na otvorenom moru sjeverozapadni vjetar."

I dalje većinom oblačno uz oborine

"Do kraja tjedna na kopnu će se zadržati uglavnom oblačno s povremenom kišom. Glavnina kiše u subotu u krajevima uz Jadran, a u nedjelju i drugdje. U petak pak još mjestimice može biti susnježice i snijega, uglavnom u gorju.

Na Jadranu
također povremena kiša, posebice u dane vikenda, kada će ponegdje biti obilnija, a lokalno može biti i jačih pljuskova s grmljavinom. Zapuhat će pritom jako jugo i temperatura će malo porasti.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTv/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!