U četvrtak u početku ponegdje kiša, u gorju i snijeg, zatim sunčanije

11.01.2023.

22:27

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon u većini krajeva sunčane srijede, i u četvrtak će biti dosta sučanog vremena. No u noćnim i jutarnjim satima više oblaka i mjestimična kiša, u gorju i snijeg. Malo kiše može pasti i potkraj većinom oblačnog petka. U subotu ponovno sunčanije, a u nedjelju jačanje južine i novo naoblačenje, ponegdje i kiša, koja će češća i obilnija biti u u prvoj polovini idućeg tjedna.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak u početku ponegdje kiša, u gorju i snijeg, zatim sunčanije

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Prvi dio četvrtka u istočnom dijelu Hrvatske bit će oblačniji od drugog. Pritom ujutro i prijepodne mjestimice može biti kiše. Poslijepodne u većini predjela sunčana razdoblja, nerijetko dugotrajna. Temperatura ujutro od 0 do 3 °C, a danju između 5 i 8 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
dnevne vrijednosti malo više - uglavnom od 8 do 10 °C. Prvi dio dana većinom oblačan, uz malo kiše u noći, ponegdje i tijekom jutra. Prijepodne te sredinom dana i poslijepodne prevladavat će sunčano uz uglavnom slab vjetar.

Tijekom noći i jutra slabe će kiše mjestimice biti i na sjevernom Jadranu, a u gorskim područjima moguća je susnježica i snijeg. Već će se prijepodne razvedriti pa će u drugom dijelu četvrtka biti pretežno sunčano. Ponegdje će na moru puhati umjerena bura, ujutro moguće na udare i jaka, a popodne mjestimice sjeverozapadnjak. Najviša temperatura od 10 do 13 °C na obali i otocima te između 5 i 8 °C u Lici i Gorskom kotaru.

Prolazno oblačnije jutro i prijepode i u Dalmaciji, samo na sjeveru mjestimično je moguća slaba kiša. Uz slabu i umjerenu buru i sjeverozapadnjak temperatura zraka će danju porasti do vrijednosti između 10 i 14 °C.

Podjednaka temperatura zraka i na krajnjem jugu Hrvatske gdje će također prvi dio dana biti oblačniji od drugog. More pritom malo, ponegdje umjereno valovito, uz slabu i umjerenu buru i sjeverozapadnjak."

I u nastavku tjedna promjenjivo

"U petak na kopnu oblačnije, samo mjestimice uz malo kiše potkraj dana i u noći. U subotu većinom sunčano, ujutro ponegdje s maglom, a u nedjelju uz jačanje južine više oblaka te uglavnom u gorju i kiša.

Kiše u nedjelju može biti i na dijelu sjevernog Jadrana pri čemu će zapuhati jugo, mjestimice i jako. Subotu će obilježiti sunčano vrijeme sa slabim vjetrom, a u petak, kao i na kopnu, oblačnije, malo kiše može pasti u noći s petka na subotu. Temperatura se neće znatnije mijenjati.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!