U četvrtak na zapadu kiša, ponegdje i obilnija, svježije, na istoku i jugu suho

12.04.2023.

14:44

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing. DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: Vrijeme / HRT

"Srijeda je protekla bez kiše, ali u idućih nekoliko dana bit će je često, osobito na Jadranu i u obliku pljuskova s grmljavinom, pri čemu će i osvježiti. Suho i razmjerno toplo još u četvrtak će se zadržati na krajnjem istoku i jugu Hrvatske. S padom temperature u najvišem gorju u četvrtak navečer i tijekom petka treba računati na susnježicu i snijeg.

Za vikend i početkom novog tjedna bit će i sunčanog vremena i mjestimične kiše, uz postupan porast temperature.

Osim promjenjive naoblake i vjetar će biti nestalan - u četvrtak će puhati jugo, često i jako, najprije na sjevernom Jadranu, do kraja dana i na jugu, pa u petak većinom jugozapadnjak, u subotu opet jugo, a od nedjelje uglavnom bura, ponegdje vjerojatno i jaka.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Krunoslav Mikec, Foto: Vrijeme/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U četvrtak na zapadu svježije, kiša, ponegdje i obilnija, na istoku i jugu suho i toplo

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Četvrtak će u većem dijelu istočne Hrvatske proteći uglavnom bez oborine te uz dnevnu temperaturu kao u srijedu pa i malo višu. Kiša je vjerojatna na zapadu regije, moguće već prijepodne te posebice poslijepodne. Tek navečer i u noći moguća je i na krajnjem istoku.

U središnjoj Hrvatskoj
na kišu treba računati od jutra, a u drugom dijelu dana u nekim krajevima može biti i obilnija. Temperatura ujutro malo viša nego u srijedu, a dnevne vrijednosti zamjetno niže - od 9 do 14 °C. Ponegdje će puhati umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar.

U gorju
će biti jugozapadnog i južnog vjetra, a na sjevernom Jadranu juga, koje će ponegdje biti jako i poslijepodne okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak. Pritom će prevladavati oblačno s povremenom kišom, mjestimice moguće obilnijom, a izgledni su i pljuskovi praćeni grmljavinom, koji lokalno mogu biti izraženiji. Dnevna temperatura u Gorskom kotaru od 7 do 11 °C, navečer u padu pa u najvišim područjima treba računati i na snijeg. U Lici, unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu najviša temperatura između 12 i 17 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije
podjednako toplo kao u srijedu, ali umjereno i jako, mjestimice moguće i olujno jugo. Pritom više oblaka popodne i osobito navečer, kad je izgledna kiša te lokalni neverini.

Neverini su potkraj dana mogući i na krajnjem jugu Lijepe Naše, gdje će četvrtak proteći uz dosta sunčanih sati, te uz umjereno i jako jugo. Dnevna temperatura od 18 do 21 °C."

U nastavku tjedna promjenjivo


"Idućih dana u unutrašnjosti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te i dalje s mjestimičnom kišom, pa i u obliku pljuskova. Nakon hladnijeg petka sa susnježicom i snijegom u višem gorju, od subote opet malo toplije.

Do kraja tjedna i na Jadranu promjenjivo, povremeno uz kišu, ponegdje i grmljavinu, osobito u petak još na jugu. U petak će vjetar okrenuti na sjeverozapadni i jugozapadni, u subotu ponovno na jugo, a u nedjelju će zapuhati bura.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!