Četvrtak većinom sunčan, u početku još jaka bura, na kopnu ponegdje mraz

15.03.2023.

15:23

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

"Nakon što su srijedu obilježili oblaci, kiša, u višem gorju i snijeg, problemi u prometu zbog bure i tramontane te osjetno hladnije vrijeme nego u utorak - od četvrtka do subote opet će prevladavati sunčano, uz postupni porast dnevne temperature zraka. No, jutra će biti razmjerno hladna, u unutrašnjosti mjestimice i s mrazom. Na jaku i olujnu buru treba računati još u četvrtak.

Od nedjelje jugozapadnjak i jugo te daljnje zatopljenje, ali i promjenjiva naoblaka iz koje samo ponegdje može pasti i malo kiše, posebice u ponedjeljak.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Četvrtak većinom sunčan, u početku još jaka bura, na kopnu ponegdje mraz

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U četvrtak na istoku Hrvatske pretežno sunčano. Sredinom dana i u rano poslijepodne samo rijetko može pasti pokoja kap kiše ili može biti lokalnog pljuska. Temperatura ujutro između -1 i 2 °C, a danju oko 10 °C. Ponegdje će puhati umjeren sjeverozapadni i sjeverni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj uglavnom sjeveroistočni i sjeverni. Dan će obilovati suncem pa će najviša dnevna temperatura zbiti od 9 do 12 °C, ali nakon razmjerno hladnog jutra, ponegdje uz mogućnost za mraz.

U gorskoj Hrvatskoj ujutro još malo hladnije, a i danju će temperatura zraka biti niža nego u ostatku Hrvatske - bit će između 5 i 8 °C. Prevladavat će sunčano, kao i na sjevernom Jadranu, gdje će u prvom dijelu dana još puhati umjerena i jaka bura, na udare podno Velebita olujna pa čak i orkanska. Najviša temperatura zraka između 11 i 14 °C.

Sunčano uz povremeno umjerenu naoblaku i u Dalmaciji. Bura, na udare jaka i olujna, podno Biokova i orkanska, poslijepodne će slabjeti. Temperatura će porasti do vrijednosti između 10 i 14 °C.

Na krajnjem jugu naše domovine
uglavnom 13, 14 °C, uz većinom sunčano vrijeme. Treba računati na buru, mjestimice s jakim i olujnim udarima, koja će slabjeti u drugom dijelu četvrtka."

U početku stabilno pa opet promjenjivo


"Do subote na kopnu nastavak sunčana vremena. Jutra će biti podjednako hladna kao u četvrtak, no dnevna će temperatura malo porasti. U nedjelju još malo toplije, uz jugozapadnjak, te uz više oblaka, pri čemu samo u Gorskom kotaru i mogućnost za vrlo malo kiše. Zapuhat će jugozapadnjak.

Na Jadranu u petak još slaba i umjerena bura, a u nedjelju jugo. I pritom do subote sunčano, a u nedjelju oblačnije, na širem riječkom području može pasti pokoja kap kiše.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!