14:30 / 09.01.2022.

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Zaštitite od smrzavanja cijevi i pitku vodu za stoku, na moru grane od vjetra

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: HTV / HRT

Osim smrzavanja i jakog vjetra - u idućem tjednu bit će i povoljnog vremena za radove na otvorenome.

Najniža temperatura zraka na kopnu vjerojatno će biti od -11 do -7 °C, a na Jadranu od 1 do 3 °C. U unutrašnjosti će tako trebati pripaziti da se pitka voda za stoku ne smrzne. Također pregledajte i cijevi u kojima još ima vode da ne bi došlo do puknuća. Dnevna temperatura zraka će vjerojatno porasti krajem tjedna.

U ponedjeljak bi olujna bura na Jadranu mogla stvoriti poteškoće, zato još ove nedjelje treba obaviti zaštitu od jakog vjetra gdje god je to moguće i ublažavanje štete, primjerice na lako lomljivim granama agruma. U drugom dijelu tjedna možete iskoristiti zatišje i povoljne prilike za radove. Oni koji to žele moći će već pomalo započeti rezidbu u voćnjacima i vinogradima. Oborina u obliku slabe susnježice ili snijega u unutrašnjosti će biti i u ponedjeljak i utorak. Ipak na stvaranje snježnog pokrivača treba računati uglavnom u gorju.

Temperatura tla na oko 10 cm dubine
će na kopnu biti samo malo iznad 0 °C, a na Jadranu od 7 do 10 °C. Sami površinski sloj tla će se u unutrašnjosti zbog hladnoće smrznuti. Tako će biti manje blata i u polja će se moći ući, što je sada važno sada za završetak vađenja šećerne repe. Smrzavanje tla dobro će doći i da tlo u proljeće bude rahlo i pogodno za sjetvu.

Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!