Zasjenite biljke, rashladite zagrijano tlo, izbjegavajte radove sredinom dana

20.06.2022.

01:04

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: Plodovi zemlje / HRT

U idućem tjednu pripremite se na vrućinu. Najviša temperatura zraka bit će iznad 35 °C. Biljke će patiti od toplinskog stresa, pa ih ako možete zasjenite. Zaštitite i sebe od štetnog sunčevog zračenja i izbjegavajte radove sredinom dana. Vrućina će utjecati i na životinje. Osigurajte im hlad i naravno stalno dostupnu svježu vodu.

Uz ovako vruće vrijeme, povremeno će biti moguće i nestabilnosti u obliku pljuskova praćenih grmljavinom. Pratite dnevne prognoze i slike meteorološkog radara dostupnog na stranicama DHMZ-a i u HRT METEO aplikaciji. Tlo će idućih dana također biti vruće s temperaturom sjetvenog sloja od 27 u gorju te većinom iznad 30°C u ostatku zemlje. Po mogućnosti zasjenjenjem ili vodom rashladite biljkama ovako zagrijano tlo.

Za kraj prognoze reći ćemo nešto o lipi - svetom slavenskom drvetu. S meteorološke strane lipa je negromoljubivo drvo, to znači da grom u nju rijetko udari, puno rijeđe od primjerice hrasta, čemu je vjerojatan razlog njezin plitki korijen. Starim Slavenima je razdoblje cvjetanja lipe bilo najljepše u godini i baš su zato mjesec lipanj nazvali po lipi. U mirisu cvjetova lipe ovih dana možemo uživati od sjevera do juga zemlje, a u cvijetu lipe sada uživaju i pčele kojima će povoljno vrijeme pomoći da skupe što više ovog cijenjenog meda. A od utorka, kada je ljetni solsticij, obratite pozornost na lipine listove. Još od antike se zna da lipa nakon solsticija okrene svoje listove i ona je time siguran pokazatelj obrata Sunca. A još više o lipi i ostalim biljkama koje nam kazuju vrijeme možete pročitati u knjizi "Biljke koje kazuju vrijeme", mog umirovljenog kolege agrometeorologa Marka Vučetića, dipl. ing.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!