Berbe su počele - pri upotrebe zaštitnih sredstava pripazite na karencu

28.08.2022.

21:32

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Potkraj kolovoza i početkom rujna nastavlja se promjenjivo vrijeme, povremeno uz kišu. Danju će veći dio tjedna ostati vrlo toplo, u Dalmaciji i vruće, uz najvišu temperaturu zraka od 24 do 31 °C. Jutra će na kopnu biti svježija, dok će noći na Jadranu i dalje biti tople.

Povremena kiša, češća i obilnija u zapadnim predjelima unutrašnjosti te na sjevernom Jadranu, ometat će radove na otvorenom. U idućim danima u vinogradima pripazite na moguću pojavu bolesti, a u maslinicima na let maslinove muhe. Budući da su pred nama berbe grožđa, zatim i maslina, pri upotrebi zaštitnih sredstava pripazite na karencu.

Tlo će ostati toplo.
Temperatura sjetvenog sloja, odnosno na oko 10 cm dubine, u idućem tjednu bit će od 20 °C u gorju do 28 °C u Dalmaciji.

A osim o prognozi, budući da je ponegdje već počela žetva suncokreta, valja i o njemu reći ponešto. Iako sve biljke ovise o sunčevom svjetlu, kod suncokreta se ta ovisnost posebno uočava. Znamo da njegovi cvjetni pupoljci prate smjer kretanja Sunca, no još nije poznat razlog zbog kojeg se oni tijekom noći ponovno okrenu prema istoku i tako čekaju prve jutarnje zrake. U smjeru istoka ostaju nakon što procvatu, odnosno do žetve, koja je u Slavoniji već započela ovih dana. Za žetvu je potrebno da je vlaga suncokreta ispod 9 %. Budući da će idućih dana biti promjenjivo vrijeme, žetvu će biti teže isplanirati. Ipak, u prvom dijelu tjedna bit će prilike da barem nekoliko suhih i vrlo toplih sati iskoristite za prikupljanje ove vrijedne uljarice.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!