O još jednom promjenjivom tjednu, a i 1. Agroklimatskom atlasu Hrvatske

26.12.2021.

22:28

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Agroklimatski atlas Hrvatske

Agroklimatski atlas Hrvatske

Foto: DHMZ / HRT

Posljednji dani ove godine bit će promjenjivi, no ionako u ovo blagdansko vrijeme nema puno radova na otvorenom, samo vrijedni stočari moraju svakodnevno paziti životinje. 

Galerija
Ivana Čavlina Tomašević, Foto: HTV/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HTV/HRTAgroklimatski atlas Hrvatske, Foto: DHMZ/HRTAgroklimatski atlas Hrvatske, Foto: DHMZ/HRTAgroklimatski atlas Hrvatske, Foto: DHMZ/HRTagrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRT

Najhladnije će biti početkom tjedna, uz najnižu temperaturu zraka malo nižu od 0 °C, a iznadprosječno toplo će biti na samom kraju godine uz mogućih i više od 10 °C u gotovo cijeloj zemlji. Takvo zatopljenje nije dobro za vegetaciju koja treba biti u mirovanju.

Oborine će uglavnom biti do sredine tjedna, obilnija na Jadranu. Eventualne nužne radove najbolje planirajte u drugoj polovini tjedna. Tlo će biti vlažno, a njegova temperatura na oko 10 cm dubine vjerojatno od 1 do 3 °C na kopnu te od 6 do 8 °C uz obalu Jadrana.

Za kraj pogledajte prvi Agroklimatski atlas Hrvatske koji izlazi povodom 70 godina osnutka Agrometeorološke službe u DHMZ-u. Atlas je kruna znanja i golem iskorak agrometeorološke znanosti kojim je obuhvaćeno klimatološko razdoblje do 2020. godine. U njemu se nalazi oko 100 karata i tablica koje prikazuju temperaturu tla, prvi i posljednji dan s pojavom mraza i snježnog pokrivača, najdulja hladna i vruća razdoblja, isparavanje iz biljaka i tla te potencijalnu opasnost od šumskih požara u Hrvatskoj. Ovi podaci su posebno vrijedni u svjetlu današnjih klimatskih promjena. Ubrzo će biti dostupan u tiskanom obliku i na mrežnim stranicama DHMZ-a.

Sretan Božić i uspješnu novu godinu vam žele vaši agrometeorolozi.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!