Očistite odvodne kanale, dogrijavajte plastenike

15.01.2023.

17:39

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Pred nama je osjetna promjena vremena uz kišu, snijeg i zahladnjenje. 

Kiša će na Jadranu biti obilna, pa ne odgađajte čišćenje odvodnih kanala. Snijega će biti i u gorju i nizinama. Svaki milimetar oborine, kiše ili snijega, koji će se poslije otopiti, dobro će doći za akumuliranje vlage u tlu - koju će biljke upotrebljavati u proljeće i ljeto.

Sa zahladnjenjem će biti i niža temperatura tla - na oko 10 cm dubine vjerojatno će biti od 2 °C u gorju do 9 °C u Dalmaciji, dok će najniža temperatura zraka sredinom tjedna biti oko -6 °C u unutrašnjosti zemlje. Takvi dani zahtijevaju dogrijavanje plastenika, ali hladnoća će dobro doći za ratarske kulture koje trebaju razdoblje mirovanja. Sve u svemu, u idućem tjednu napokon ćemo malo uživati u zimskom ugođaju.

A za kraj zavirujemo u pčelinju košnicu. Novost je da se već pojavilo prvo mlado leglo proljetnih pčela radilica. Ovo novo leglo trenutačno nije u opasnosti zbog skorog snijega i hladnoće. Pčele su prilagodljive, griju se u klupku, imaju hrane i kondenzirane vlage unutar košnice, samo je važno da hladnoća ne potraje dulje od 15 dana. Dapače, pčelari kažu da je sada potrebno hladnije vrijeme kako bi se usporila vegetacija biljaka i ovakav prerani razvoj pčelinjih zajednica. Inače, ako zima ošine svojim repom, moglo bi se dogoditi da pčelama ponestane vode i hrane, da ne mogu obaviti pročisni let ili da zbog kasnih mrazova ostanu bez proljetnih cvjetova i peluda. Zato želimo pčelama i pčelarima blagonaklono vrijeme i uspješnu novu sezonu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!