Još prijeti mraz, ali i sve češće pelud korova, koji valja iskorijeniti

03.04.2022.

13:30

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Kiša je prekinula sušu i ovih je dana bila spas za sve kulture. Mogućnost za još kiše u idućem tjednu je dobra vijest za poljoprivrednike, a loša je da opasnost od hladnoće nije prošla.

U ponedjeljak budite na oprezu jer će se temperatura zraka tijekom noći i jutra u mnogim krajevima unutrašnjosti spustiti ispod točke smrzavanja. Hladnoća će štetiti povrtlarskim kulturama koje su na otvorenom i nisu zaštićene folijom, a kako će utjecati na voćke tek će se vidjeti. Odmicanjem tjedna bit će se sve toplije. Najviša temperatura zraka bi u kopnenim predjelima za vikend ponovo mogla prelaziti 20 °C.

Slabe kiše bit će još u ponedjeljak ponegdje na Jadranu, a postoji mogućnost za još uglavnom slabe kiše u cijeloj zemlji u drugom dijelu tjedna. Za više informacija pratite dnevne prognoze, između ostaloga - i u HRT METEO aplikaciji.

Tlo je posvuda vlažno i to je dobro. Sada kada ima vlage ono će se lakše usitniti i pripremiti za sjetvu i sadnju. Temperatura njegova sjetvenog sloja, odnosno na oko 10 cm dubine vjerojatno će biti od 10 do 12 °C na kopnu, te oko 14 °C na Jadranu.

Ovih su dana visoke koncentracije peludi drveća u zraku. Primjerice čempresa i bora na Jadranu, te lijeske u unutrašnjosti. Drvo lijeske cvate u veljači i ožujku te se smatra vjesnikom peludnih alergija. Ubrzo bi i korovi alergičarima mogli zadavati tegobe. Uz to, korovi smanjuju i prinose kultura, pa povoljno vrijeme za radove, kojeg će u idućem tjednu biti napretek iskoristite za njihovo suzbijanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!