"Sv. Luka rado - snijegom zahuka", ali ne ove godine

16.10.2022.

13:30

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: Plodovi zemlje / HRT

U idućem tjednu nastavlja se ugodno toplo jesensko vrijeme. U cijeloj Hrvatskoj prevladavat će suho, a bit će i iznadprosječno toplih dana uz najvišu temperatura zraka iznad 20 °C. 

Toplo vrijeme poticat će rast i razvoj biljaka, primjerice zimske zelene salate, koja se u plastenicima tijekom listopada najčešće sadi. Nakon presađivanja treba pripaziti da ne dođe do pojave plamenjače. Njoj odgovaraju visoka vlaga zraka tijekom noći i maglovita jutra, što je uobičajeno za jesenske mjesece na kopnu. Na Jadranu će maslinari trebati pripaziti na let maslinine muhe, naravno na lokacijama gdje su se plodovi uspjeli oporaviti nakon suše. Ipak, stručnjaci upozoravaju da se ne smije prskati jer je berba ponegdje već započela.

Slaba kiša moguća je sredinom tjedna na kopnu, ali neće značajnije ometati radova. Ratari će moći nastaviti sa žetvom soje i kukuruza, te sjetvom ozimih kultura. Tlo će biti pogodno za obradu prije sjetve, a njegova temperatura na oko 10 cm dubine vjerojatno će biti od 13 °C u gorju do 19 °C u Dalmaciji.

Za kraj podsjećamo na pučku izreku o vremenu određenoj za dan sv. Luke, koji je u utorak, a ona kaže: "Sv. Luka – snijega zahuka". Snijega na sv. Luku nije bilo proteklih godina, a neće ga biti niti ove. Naprotiv, bit će ugodno toplo, pogodno za radove što svakako treba iskoristiti jer se trajanje radova na otvorenom ionako skraćuje zbog sve manje sunčevog svjetla.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!