Najprije stabilno pa promjenjivije, ali mraza još većinom nema

30.10.2022.

Zadnja izmjena 13:30

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomaševiić

Ivana Čavlina Tomaševiić

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Ulazimo u 11. mjesec, a osjetnije hladnoće još nema na vidiku. 

I dalje će biti iznadprosječno toplo uz najvišu temperaturu zraka početkom tjedna od 23 °C u unutrašnjosti do 26 °C na Jadranu. Odmicanjem tjedna bit će svježije, ali se noćna temperatura zraka ipak neće spuštati ispod 6 °C na kopnu, a na Jadranu ispod 12 °C, pa još ne trebate brinuti o pojavi mraza. No moglo bi biti druge vremenske pojave koja je česta ovih dana, a to je magla. Magla bi još u ponedjeljak i utorak ponegdje mogla smanjiti vidljivost i ometati radove na poljima.

Veći dio tjedna bit će suh. Kiša je moguća osobito za vikend. Na zapadu zemlje bi mogla biti i obilnija, no za preciznije informacije popratite dnevne prognoze.

Temperatura sjetvenog sloja tla, odnosno na oko 10 cm dubine u idućem razdoblju vjerojatno biti od 13 °C u gorju do 20 °C u Dalmaciji.

Kraj agrometeorološke prognoze posvećujemo trenutno najtraženijim proizvodima, a to je naravno cvijeće. Nalazimo se u plastenicima cvijeća u Osijeku, gdje cvjećari, kao i oni u ostatku zemlje, ovih dana imaju veliko finale uoči blagdana Svi Svetih. Cvjećari sada prikupljaju, pakiraju i prodaju cvijeće, a tijekom svih tih poslova vrijeme će im ići na ruku. Vrijeme u proteklom razdoblju i marljivi rad cvjećara omogućili su da se cvjetovi krizantema otvore točno prije blagdana Svih Svetih. A za kupce je dobra vijest da kako nema mraza nema ni opasnosti po cvjetove. Oni će održati i još ćemo neko vrijeme moći uživati u šarenilu multiflora krizantema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!