15:30 / 14.11.2021.

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tlo će vjerojatno biti odviše vlažno za obradu i završetak sjetve

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: HTV / HRT

U tjednu pred nama bit će promjenjivo vrijeme, uz povremenu kišu, češću i obilniju u gorju te uz obalu Jadrana.

Danju će veći dio tjedna temperatura zraka biti malo iznad prosjeka za studeni, od 11 do 13 °C u unutrašnjosti te od 16 do 19 °C uz obalu Jadrana. Najniža temperatura zraka vjerojatno će biti krajem tjedna, na kopnu na 2 m visine oko 0 °C, a na 5 cm visine od tla i manje. Kako je to i uobičajeno za ovo doba godine, osjetljive biljke se trebaju zaštititi, premjestiti u toplije zatvorene prostore, a plastenici i staklenici zagrijavati.

Još prvi dio ponedjeljka iskoristite za obaviti nužne radove, primjerice pobrati preostale masline. Kiša će veći dio tjedna ometati radove na Jadranu. Iako će kiše biti manje u unutrašnjosti, tlo će ostati odviše vlažno da bi se obrađivalo ili završilo sjetvu. A temperatura tla na oko 10 cm dubine vjerojatno će biti od 5 °C u gorju do 16 °C u Dalmaciji.


Na kraju ove agrometeorološke prognoze u "Plodovima zemlje" možete vidjeti plastenik s oko 6000 božićnih zvijezda. Dok se u ljeto trebalo paziti da temperatura zraka u plasteniku ne bude iznad 26 °C, sada u ovo doba godine ne smije pasti ispod 16 °C. Cvjećari tako danonoćno paze ove sadnice. Noću lože svaka dva sata, nešto rjeđe danju, ovisno o hladnoći i zadržavanju vlage. Do blagdana sv. Kate i najkasnije do početka adventa, ove božićne zvijezde bit će u punom cvatu u crvenoj, roznoj ili bijeloj boji. Budući da su domaće, one su puno otpornije i traju dulje...

Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!