Zaštitu od korova, biljnih bolesti i štetnika planirajte u ponedjeljak

15.05.2022.

17:57

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: Plodovi zemlje / HRT

I u idućem će tjednu biti iznadprosječno toplih dana. Najviša temperatura zraka oko 30 °C na kopnu će biti početkom tjedna te vjerojatno i na njegovom kraju. Vrlo toplo će biti i na Jadranu.

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTIvana Čavlina Tomašević, Foto: Plodovi zemlje/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRT

Iznadprosječna toplina koja je primjerenija lipnju, pa čak i srpnju, pogodovat će rastu kultura, ali i neželjenih korova. Zaštitu od korova te biljnih bolesti i štetnika najbolje planirajte obaviti u ponedjeljak jer je u utorak na kopnu te na sjevernom Jadranu moguća kiša, većinom u obliku lokalnih pljuskova. Za detaljnije informacije svakako popratite dnevne prognoze, između ostaloga - i u HRT METEO aplikaciji

Srednja dnevna temperatura tla na oko 10 cm dubine
bit će između 17 °C u gorju i 24 °C u Dalmaciji.

Za kraj prognoze - novosti iz svijeta pčela. Bagremove paše zbog mraza prošle godine gotovo da nije bilo i zato joj se pčelari ove godine posebno vesele. Bagremi u većem dijelu Hrvatske sada su u punom cvatu, zahvaljujući dosadašnjem vremenu bez jakog mraza i obilne kiše. Sezona bagrema na jednom mjestu traje svega desetak dana, a ako je sezona uspješna - jedna pčelinja zajednica može skupiti i dvadesetak kg meda. Dobra je vijest da će idućih dana biti toplog i suhog vremena koje će pomoći pčelama da uživaju u nektaru bagremovog cvijeta i skupljaju njegov cijenjeni med.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!