Od stručnjaka agrometeo "zanata" - evo novih informativnih karata

11.05.2021.

23:18

Autor: Petra Sviličić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

novi agrometeorološki proizvodi DHMZ-a

novi agrometeorološki proizvodi DHMZ-a

Foto: HRT / HRT

Jamačno ne znaju svi da se prva vremenska prognoza na TV Zagreb s vidljivim meteorologom, točnije - meteorologinjom, emitirala u poljoprivrednoj emisiji, preteči današnjih "Plodova zemlje", i to još od 21. prosinca 1958. godine. Dio kasnijeg razvoja može se vidjeti u mini dokumentarističkom uratku pripremljenom prije 5 godina, tijekom kojih je došlo do daljnih promjena i napretka - i u prognoziranju, i u vizualizaciji meteoroloških informacija, a i do odlaska legendi hrvatske agrometeorologije - najprije mr. sc. Dražena Kaučića, prošle godine i Marka Vučetića, dipl. ing. Njihove nasljednice i nasljednici nastavljaju razvijati agrometeorološku djelatnost, dijelom na HRT-u te još više u Službi za agrometeorogiju DHMZ-a. Najnoviji rezultati njihovog rada bili su djelomično vidljivi u agrometeorološkoj prognozi u emisiji "Plodovi zemlje" prošle nedjelje, vidljivoj i na HRTi platformi, bit će i u nekim budućima, a svakodnevno se mogu pratiti na internetskim stranicama DHMZ-a.

Galerija
agrometeorološka karta s tjednom količinom oborine, Foto: DHMZ/HRT
agrometeorološka karta ukupnog tjednog sijanja Sunca, Foto: DHMZ/HRTagrometeorološka karta najviše temperature zraka prošlog tjedna, Foto: DHMZ/HRTagrometeorološka karta najniže temperature zraka prošlog tjedna, Foto: DHMZ/HRTagrometeorološka karta najniže temperature zraka prošlog tjedna na 5 cm, Foto: DHMZ/HRTagrometeorološka karta najviše temperature tla na 10 cm dubine prošlog tjedna, Foto: DHMZ/HRTagrometeorološka karta najniže temperature tla na 10 cm dubine prošlog tjedna, Foto: DHMZ/HRT

Petra Sviličić, mag. phys.-geophsy. - agrometeorologinja DHMZ-a i HRT-a pojašnjava:

"Ovih dana korisnicima su dostupne nove i osvježene Agrometeorološke karte na internetskim stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Osim dosadašnjih elemenata, od kojih su vrijednosti maksimalne i minimalne temperature zraka na 2 metra visine te minimalne temperature zraka na 5 cm visine razdijeljene zasebno na kartama, uvedene su i dvije nove karte za temperaturu tla - maksimalnu i minimalnu na 10 cm dubine.

Karte se mogu pronaći na glavnoj izbornoj traci na internetskoj stranici DHMZ-a pod stavkom Podaci > Agrometeorološki podaci > Agrometeorološke karte. Na mobitelima je potrebno zakrenuti zaslon kako bi se izborna traka proširila.

S desne strane karte je odgovarajuća skala kojom su obojena područja koja zahvaćaju određeni raspon vrijednosti. Na samoj karti uz svaku postaju zabilježena je i stvarna vrijednost koja se ostvarila u sedmodnevnom razdoblju.

Karte se svakodnevno osvježavaju te pokazuju stanje prošlih tjedan dana. Na temelju njih poljoprivrednik može zorno vidjeti prikaz stanja na svome području, ali i usporediti ga sa stanjem u drugim hrvatskim krajevima.

Karta ukupne količine oborine (mm)

agrometeorološka karta s tjednom količinom oborine

agrometeorološka karta s tjednom količinom oborine

Foto: DHMZ / HRT

Na temelju karte ukupne količine oborine poljoprivrednik dobiva informaciju o ukupnoj količini oborine koja je izmjerena na njegovom području prošlih tjedan dana pa može procijeniti sušne prilike i donositi odluke o navodnjavanju u skladu s dnevnim prognozama oborine dostupnim na internetskim stranicama DHMZ-a, a i na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a, uključujući i HRT METEO aplikaciju.

Karta ukupnog trajanja sijanja Sunca (h)

agrometeorološka karta ukupnog tjednog sijanja Sunca

agrometeorološka karta ukupnog tjednog sijanja Sunca

Foto: DHMZ / HRT

Prema karti ukupnog trajanja sijanja Sunca svaki poljoprivrednik, ovisno o kulturi koju uzgaja, može spoznati ostvareni broj sati sijanja Sunca tijekom prošlih tjedan dana nad njegovim područjem te donositi odluke o agrotehničkim mjerama u skladu s razvojnim fazama kultura. Primjerice, zasjenjivanje, odluka o početku berbe i dr. S ovim elementom usko su vezane i temperaturne sume, koje se također svakodnevno analiziraju i prognoziraju za sljedećih sedam dana.

Karta maksimalne temperature zraka (°C)

agrometeorološka karta najviše temperature zraka prošlog tjedna

agrometeorološka karta najviše temperature zraka prošlog tjedna

Foto: DHMZ / HRT

Karte maksimalne temperature zraka prikazuju područja pod određenim rasponom temperature zraka te je vidljiv prikaz najtoplijih područja u prošlom sedmodnevnom razdoblju.

Karta minimalne temperature zraka (°C)

agrometeorološka karta najniže temperature zraka prošlog tjedna

agrometeorološka karta najniže temperature zraka prošlog tjedna

Foto: DHMZ / HRT

Karte minimalne temperature zraka prikazuju područja zahvaćena određenim rasponom temperature zraka te je vidljiv prikaz najhladnijih područja prošlih tjedan dana.

Karta minimalne temperature zraka na 5 cm visine (°C)

agrometeorološka karta najniže temperature zraka prošlog tjedna na 5 cm

agrometeorološka karta najniže temperature zraka prošlog tjedna na 5 cm

Foto: DHMZ / HRT

Karte minimalne temperature zraka na 5 cm visine prikazuju područja pod određenim rasponom temperature zraka pri tlu tijekom prošlog sedmodnevnog razdoblja. Ovi podaci vjerojatno mogu najviše pomoći povrtlarima.

Karta maksimalne temperature tla na 10 cm dubine (°C)

agrometeorološka karta najviše temperature tla na 10 cm dubine prošlog tjedna

agrometeorološka karta najviše temperature tla na 10 cm dubine prošlog tjedna

Foto: DHMZ / HRT

Karte maksimalne temperature tla na 10 cm dubine prikazuju područja zahvaćena određenim rasponom temperature tla unutar sjetvenog sloja prošlih sedam dana. Ovisno o temperaturnim prilikama mogu se lakše donijeti odluke o sjetvi i sadnji, malčiranju, navodnjavanju, kao i o mogućim agrotehničkim mjerama u slučaju toplinskog stresa za biljke.

Karta minimalne temperature tla na 10 cm dubine (°C)

agrometeorološka karta najniže temperature tla na 10 cm dubine prošlog tjedna

agrometeorološka karta najniže temperature tla na 10 cm dubine prošlog tjedna

Foto: DHMZ / HRT

Karte minimalne temperature tla na 10 cm dubine prikazuju područja zahvaćena određenim rasponom temperature tla unutar sjetvenog sloja u prošlom sedmodnevnom razdoblju, u cilju kvalitetnijeg odlučivanja o sjetvi i sadnji, malčiranju, navodnjavanju, kao i o mogućim agrotehničkim mjerama u slučaju toplinskog stresa za biljke."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!