Pozor - prijete maslinove muhe, pepelnica, plamenjača, suša, vrućina...

11.07.2022.

20:30

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Dok na Jadranu, osobito u Dalmaciji, neće biti osjetnijeg predaha od vrućine, na kopnu će još u prvom dijelu tjedna ipak biti malo ugodnije. Najniža temperatura zraka na Jadranu vjerojatno će biti oko 20 °C, a na kopnu od 10 do 12 °C.

Odmicanjem tjedna bit će sve toplije, pa će u cijeloj zemlji ponovno biti vruće uz najvišu temperaturu zraka oko 35 °C. Stoga će zasjenjivanje i navodnjavanje biljaka s kratkim korjenovim sustavom i dalje biti potrebno.

Navodnjavanje je također važno iz razloga što veće količine oborine u idućim danima nema na vidiku. Mala vjerojatnost za pokoji pljusak koji bi pomogao biljkama da se osvježe i djelomično oporave od suše postoji prema vikendu. Za detaljnije informacije svakako popratite dnevne prognoze, između ostalog - i u HRT METEO aplikaciji.

Temperatura tla će se sniziti, što će svakako odgovarati biljakama koje pate od toplinskog stresa. Na oko 10 cm dubine vjerojatno će biti od 23 °C u gorju do čak 33 °C u Dalmaciji.

Zbog kombinacije toplog vremena te vlage i mjestimične kiše proteklih dana trebat će pripaziti na biljne bolesti i štetnike. Maslinari trebaju pratiti prisutnost i let maslinove muhe, a voćari zaštititi jabuke, breskve i ostalo drveće koštičavog voća od pepelnice. Pojava pepelnice i plamenjače moguća je i u vinogradima. Kako se bobice grožđa uslijed toplog vremena brzo razvijaju, trebat će idućih dana obratiti pozornost na ove najopasnije bolesti vinove loze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!