Vrijeme većinom povoljno za poljoprivredne radove

11.09.2022.

14:35

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: Plodovi zemlje / HRT

U idućim danima vrijeme će biti većinom povoljno za obavljanje poljoprivrednih radova. Najniža temperatura zraka vjerojatno će biti od 8 do 11 °C u unutrašnjosti zemlje, te oko 15 °C na Jadranu. Najtoplije će biti sredinom tjedna uz najvišu temperaturu zraka do 30 °C u gotovo cijeloj Hrvatskoj. Toplina će i dalje poticati dozrijevanje grožđa, stoga je važno završiti berbu prije nego grožđe postane prezrelo i s previše šećera.

U idućim danima planirajte obaviti i završiti žetvu suncokreta i soje jer postoji mogućnost za osjetnijom promjenom vremena u drugom dijelu tjedna. Redovno popratite dnevne prognoze, između ostaloga i u HRT METEO aplikaciji, kako vas moguća obilnija oborina ne bi iznenadila.

Tlo će i dalje biti većinom toplo i vrlo toplo. Temperatura sjetvenog sloja vjerojatno će biti od 18 °C u gorju do 28 °C u Dalmaciji.

U maslinicima je primijećen let druge generacije maslinine muhe, a vlaga, povremena kiša i toplo vrijeme, bez velike vrućine, pogoduje joj da lakše ubode plod i tako napravi štetu. Osim maslinine muhe, primjećen je i narančin trnoviti moljac – novi štetnik južne i srednje Dalmacije. On napada preko 90 vrsta biljaka, a najviše voli citruse i ukrasno bilje poput ruže ili divlje loze. Moljac uzrokuje čađavost i neugledan izgled biljaka i plodova citrusa. Stoga u idućim danima povoljno vrijeme iskoristite da dobro pregledate svoje nasade i krenete u zaštitu protiv ovih štetnika.

Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTIvana Čavlina Tomašević, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!