Česta kiša, južina, ali noći ponegdje na kopnu hladne pa zaštitite biljke

04.12.2022.

19:46

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Pretežno oblačno, tmurno, većinom uz kišu i južinu - prevladavajuće su vremenske prilike i u idućem tjednu. Najviša temperatura zraka bit će oko 15 °C i to sredinom tjedna. Ipak, i dalje će biti hladnih noći uz najnižu temperaturu zraka oko 0 °C, pa će osjetljive biljke trebati zaštititi. 

U idućim bi danima kiša na Jadranu mogla biti obilna, pa postoji opasnost od bujičnih poplava i erozije tla. Savjetujemo pročišćavanje odvodnih kanala, ali i skupljanje kišnice koja će se moći koristiti za neko buduće razdoblje suše. U unutrašnjosti će u ponedjeljak prevladavati suho, pa iskoristite to vrijeme za obaviti nužne radove.

Tlo će biti vlažno, a njegova temperatura na 10 cm dubine od 4 do 7 °C u kopnenim predjelima, te od 9 do 12 °C na Jadranu.

Kako je počeo advent, možemo spomenuti najpoznatiji cvijet koji ga obilježava, a to je božićna zvijezda. Ona je sada u fazi cvjetanja i spremna je za kupce. Cvjećari je do prodaje pažljivo čuvaju - danonoćno griju plastenike, a po potrebi ih tijekom južine provjetravaju. Ove godine je novost bijela zvijezda stablašica koja naraste i do 80-ak cm. Božićne zvijezde ne vole promjene temperature, pa zbog bržeg transporta i kraćeg kolebanja temperature najdugotrajnija će vam biti ona koju kupite od domaćih proizvođača. Uz stabilnu sobnu temperaturu oko 23 °C, domaća božićna zvijezda vam može uljepšavati dom i do Uskrsa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!