Toplo vrijeme ne pogoduje biljkama

08.01.2023.

15:00

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: Plodovi zemlje / HRT

U novi tjedan ulazimo s promjenjivim vremenom, uz kišu, u gorju te na Jadranu moguće i obilniju. Još uvijek nema osjetnijeg zahladnjenja na vidiku.

Tako toplo vrijeme ne pogoduje biljkama koje bi trebale biti u mirovanju. Priroda se prerano budi i postoji opasnost od hladnoće koje do kraja zime još može biti.
Tlo je vlažno i ne očekuje se smrzavanje njegove površine. Temperatura na oko 10 cm dubine ostat će relativno visoka za ovo doba godine, od 5 °C u gorju do 12 °C u Dalmaciji.

Za kraj dajemo osvrt na prošlu godinu, koja je kao i posljednjih 10 bila iznadprosječno topla. Točnije, 2022. je u gotovo cijeloj zemlji bila ekstremno topla. Najekstremnije razdoblje bilo je od svibnja do rujna, kada je toplina poticala naglo dozrijevanje plodova i raniju berbu mnogih sorti. Primjerice berba grožđa u Baranji sredinom kolovoza bila je povijesno rana.
Što se oborine tiče, na kopnu je kiše bilo unutar, a na Jadranu ispod prosjeka. Ipak, znamo da je raspodjela oborine bila neravnomjerna i suša je napravila veliku štetu na kukuruzu, soji, suncokretu te raznom voću i povrću.

I upravo je godina kao prošla primjer klimatskih promjena na koje već dugo upozoravamo. Bez prirode i poljoprivrede ne možemo. Priroda će se morati sama prilagoditi, a s naše strane bit će potrebna dodatna istraživanja, edukacija i nove agrotehničke mjere kako bi u budućnosti mogli proizvesti dovoljno hrane za sve.


Galerija
agrometeorološka prognoza, Foto: Plodovi zemlje/HRT
agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje, Foto: HRT/HRTIvana Čavlina Tomašević, Foto: Plodovi zemlje/HRTPlodovi zemlje, Foto: HRT/HRTmedijske meteoplatforme, Foto: HRT/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!