Navodnjavajte, zasjenjujte, obavljajte samo nužno - uskoro će jako vrući dani

17.07.2022.

14:35

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Odmicanjem tjedna bit će sve toplije - slijedi nam novi toplinski val s mogućom najvišom temperaturom zraka i do 40 °C. Trebat će zaštititi biljke i životinje na sve moguće načine. Navodnjavate, natapajte, zasjenite biljke, životinjama osigurajte hlad i stalno dostupnu svježu vodu. Pazite na sebe i obavite samo nužne radove.

Kiše idućih dana nema na vidiku, a za informacije o mogućoj promjeni vremena u drugom dijelu tjedna pratite dnevne prognoze, između ostaloga - i u HRT METEO aplikaciji. Uz ovakvu ekstremnu vrućinu i tlo će biti "užareno". Površina tla imat će temperaturu često i višu od 50 °C, na dubini sjetvenog slojavjerojatno od 26 °C u gorju do 34 °C u Dalmaciji.

Na žalost, vrućina i suša i dalje će pogodovati požarima raslinja. Požari kojima smo nedavno svjedočili upozorenje su da se katastrofa može dogoditi vrlo brzo i bilo gdje. Zbog promjene klime ne smiju nas iznenaditi češći i žešći požari. U opasnosti će biti, između ostalog, ne samo poljoprivredne kulture pri obali, već i one u unutrašnjosti zemlje. Kako bi smanjili opasnost od požara važno je održavati čisto tlo u višegodišnjim nasadima te prije žetve ili kombajniranja provjeriti da su strojevi ispravni te da neće doći do iskrenja, zatim i do požara.

Tek smo na polovici ljeta, a prema dugoročnim prognozama mjeseci pred nama bi mogli donijeti još suhog i iznadprosječno toplog vremena, pogodnog za požare, stoga do daljnjega budite na oprezu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!