Povoljni uvjeti za ukorijenjivanje i nicanje biljaka

06.11.2022.

13:30

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Najviša dnevna temperatura zraka i dalje će biti većinom iznad prosjeka za studeni - u unutrašnjosti vjerojatno od 14 do 17 °C te oko 20 °C na Jadranu. Opasnosti od jačeg i dugotrajnijeg mraza još nema i samo će osjetljivije kulture trebati zaštititi. Kiša je moguća sredinom tjedna i to ponajprije u gorju te na sjevernom Jadranu. U ostatku zemlje prevladavat će suho, pogodno za radove. 

U kopnenom će području povremeno biti jutarnje magle, koja zaustavlja isparavanje iz tla. Sada su malo hladniji dani i zemlja je hladnija, što također pridonosi da se vlaga u njoj zadrži i pomogne ratarima u pripremi za jesensku sjetvu. Zbog vlage u tlu je sada pravo vrijeme za sadnju primjerice češnjaka jer su uvjeti povoljni za ukorijenjivanje i nicanje biljaka. A temperatura sjetvenog sloja tla će se u idućim danima spustiti i biti od 9 do 12 °C na kopnu te oko 17 °C na Jadranu.

Vinari u petak, 11. studenoga, na dan sv. Martina slave uspješnu vinsku godinu i krste mošt u vino. Najveća slavlja Martinja su tradicionalno u sjeverozapadnom dijelu zemlje, ali su sve češća i u Slavoniji, Istri i Dalmaciji. Iako je prerano sa sigurnošću reći kakvo će vas vrijeme zateći na vinskim cestama i bregima evo kratkog rezimea pučkih izreka za Martinje. One kažu da Sunce na Martinje najavljuje oštru zimu, pojava snijega dobru, a cvatnja pokojeg drveta slabu sljedeću godinu. Zapamtite i provjerite hoće li se nešto od toga i ostvariti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!