Ispustite vodu iz cijevi na otvorenome, zaštitite osjetljivo bilje

27.11.2022.

13:46

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Neka vas zimski uvjeti ne iznenade jer nam kraj studenog i početak prosinca donosi hladno vrijeme, povremeno s kišom, u gorju i snijegom.

Najniža temperatura zraka vjerojatno će krajem tjedna biti oko 0 °C u kopnenim predjelima, pa upozoravamo na opasnost od hladnoće. Osjetljive biljke treba zaštititi, a plastenike i staklenike zatvoriti i grijati.

Još u ponedjeljak i utorak bit će suhih razdoblja pa ih iskoristite za radove na otvorenom. Zatim slijedi promjenjivo vrijeme uz kišu, u gorju i snijeg, a postoji mogućnost da će snijega prema kraju tjedna biti i u nizinama. Ako niste, savjetujemo da ispustite vodu iz cijevi na otvorenom

A temperatura tla na oko 10 cm dubine će se spustiti, pa neka zakašnjela sjetva vjerojatno više ne bi uspjela. U idućim danima vjerojatno će biti od 2 °C u gorju do 9 °C u Dalmaciji.

Hladnoća je već neko vrijeme dio naše svakodnevnice, pa ćemo za kraj spomenuti životinje koje ju vješto izbjegavaju – i to zimskim snom. Na zimski san kod životinja utječe niska temperatura zraka i skraćeno trajanje dnevnog svjetla, kao i smanjena količina hrane u jesen. A životinje koje spavaju zimski san u blizini vašeg doma su najčešće ježevi. Oni su bezopasne, vrlo korisne životinje koje su važne za ekosustav i trebaju našu zaštitu. Pa ako pronađete usnulog ježa u svom vrtu ili dvorištu, omogućite mu sigurno i toplo mjesto s nekom kutijom i slamom u kojoj će spavati do prvih toplijih ožujskih dana.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!