Suzdržite se od spaljivanja korova, trave, granja. I još se pazite mraza.

20.03.2022.

14:05

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: Plodovi zemlje / HRT

U prvim danima kalendarskog proljeća nastavlja se manjak oborine. Štoviše, bit će suho, ali sve toplije.

Najviša temperatura zraka u drugom dijelu tjedna vjerojatno će u većini Hrvatske biti i oko 20 °C. Tako toplo vrijeme potaknut će cvatnju i rast biljaka. Ipak, upozoravamo da će jutarnja temperatura zraka u prvom dijelu tjedna biti ispod točke smrzavanja. Biljke koje možete zaštitite.

Osim hladnoće, biljkama u ovom razdoblju sigurno ne pogoduje suša. Od nedostatka vode u tlu pate ne samo tek posijane kulture, nego vjerojatno i one s dubokim korijenom. Tlo je u cijeloj zemlji suho, a njegova temperatura na oko 10 cm dubine idućih će dana biti u porastu - vjeratno će biti od 8 do 11 °C u unutrašnjosti te oko 14 °C na Jadranu.

Valja podsjetiti i upozoriti na ne paljenje vatre na otvorenom.


Spaljivanje orezanih grana ili pokošene trave, primjerice, dozvoljeno je samo u malim hrpicama, na čistom terenu i isključivo ako to odobre vatrogasci.

Zbog suhog i razmjerno vjetrovitog vremena je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u samo nekoliko dana bilo više od 100 požara, a tek je sredina ožujka. Vatra je često izmicala kontroli i u kopnenim predjelima. Stoga vatrogasci apeliraju da se poljoprivrednici suzdrže od spaljivanja korova i te radove odgode za nakon prve obilnije kiše. Svakako poslije sljedećeg tjedna, budući da kiše, pogotovo ne obilnije - u prognozama još nema na vidiku.

Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!