Povoljno za radove u maslinicima, ali na kopnu pazite na jutarnju hladnoću

15:01 / 24.10.2021.

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: HTV / HRT

U posljednjem tjednu listopada bit će većinom stabilno i suho, noću i hladno vrijeme, uz jutarnju maglu u kopnenom dijelu zemlje.

Najniža jutarnja temperatura zraka na kopnu će biti uglavnom od -2 do 0 °C, pa će trebati pripaziti na hladnoću. Neka vas i pojava mraza ne iznenadi. Temperatura zraka pri tlu spustit će se ispod točke smrzavanja, pa ako već niste - pokrijte osjetljive biljke, a lončanice premjestite u toplije prostorije.

Na Jadranu će još biti toplih dana uz najvišu temperaturu zraka iznad 20 °C. Stoga će vrijeme pogodovati radovima u maslinicima kojih će u idućem tjednu ili onome iza blagdana Svih svetih biti napretek – od košnje do početka ili nastavka berbe. Uroda je ove godine manje, no barem su rujanske kiše spasile one plodove koji su uspjeli izdržati mraz u travnju i nedostatak kiše u lipnju, kada je maslini potrebna.

U danima koji slijede kiša će vjerojatno biti rijetka, uglavnom u utorak i srijedu. No, za svaki slučaj provjeravajte dnevne prognoze, između ostaloga - i u HRT METEO aplikaciji.

 

Srednja dnevna temperatura tla na 10 cm dubine na kopnu će se sniziti i biti između 3 i 7 °C, dok će uzduž Jadrana od 14 do 17 °C biti dovoljno za rast i razvoj povrtlarskih kultura. U idućem tjednu će se pokazati sva ljepota višemjesečnog truda i rada cvjećara. Iako će još ovih dana trebati zaštititi osjetljive cvjetove od hladnoće, oni će biti spremni i u punom cvatu baš za blagdan Svih svetih.

Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!