Vrijeme pogodno za sjetvu, ali zatvarajte noću staklenike i plastenike

09.10.2022.

13:30

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: Plodovi zemlje / HRT

U idućem tjednu prevladavat će ugodno toplo i većinom suho vrijeme, pogodno za jesenske radove na otvorenom. Najviša temperatura zraka bit će od 17 °C u gorju do 24 °C u Dalmaciji. No, jutra će biti svježa i trebat će pripaziti. U unutrašnjosti zemlje će najniža temperatura zraka vjerojatno biti oko 5°C, pa će staklenike i plastenike noću trebati zatvarati, a biljke osjetljive na hladnoću polako sklanjati u toplije prostorije.

Berba grožđa u Dalmaciji je pri kraju, pa pokoji pljusak koji je moguć početkom tjedna neće naštetiti vinovoj lozi. Kiša će svakako dobro doći maslinama. Iako je za plodove već kasno, svaki milimetar oborine je sada važan da se sačuva vitalnost i poboljša kondicija stabala, pogotovo na lokacijama gdje je kiša tijekom ljeta potpuno izostala.

Sjetva ječma u Slavoniji je već započela, a ubrzo počinje i sjetva pšenice. Iako je slaba kiša u istočnim predjelima moguća u utorak i srijedu, ne očekuje se dugotrajniji prekid radova. Vrijeme će u drugom dijelu tjedna pogodovati ratarima da se sjetva nastavi ili da se tlo za nju pripremi. Očekuje se prosušivanje tla, i ono će biti pogodno za obradu.

I za kraj, prema prognozi, temperatura sjetvenog sloja tla, odnosno na oko 10 cm dubine u idućem će se tjednu sniziti i biti od 11 °C u gorju do 21 °C u Dalmaciji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!