Skori temperaturni "minusi" imaju negativna, ali i pozitivna obilježja

13:50 / 28.11.2021.

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje

agrometeorološka prognoza iz Plodova zemlje

Foto: HRT / HRT

Do sredine novoga tjedna iskoristite većinom suho vrijeme za obaviti radove na otvorenom, primjerice za sanirati eventualnu štetu od obilne kiše proteklih dana.

Hladnoća u kasnu jesen je uobičajena, no ipak treba napomenuti da će najniža dnevna temperatura zraka veći dio tjedna na kopnu biti ispod 0 °C. Najniža vjerojatno krajem tjedna, i to od -9 do -5 °C u unutrašnjosti te od 1 do 5 °C uzduž Jadrana.
Osjetljive biljke na otvorenom i dalje treba zaštititi, a plastenike i staklenike zagrijavati. Također, upozoravamo da bi trebalo ispustiti vodu iz cijevi na otvorenom.

Kiša će u cijeloj Hrvatskoj vjerojatno ponovno padati od sredine tjedna. U unutrašnjosti, i to ponajprije u gorju, kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Ipak redovito pratite dnevne prognoze na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a, uključujući i HRT METEO aplikaciju - pa na vrijeme isplanirajte zaštitu i ublažavanje dodatnih šteta.

Srednja dnevna temperatura tla na oko 10 cm dubine vjerojatno će biti od 1 do 4 °C na kopnu, te od 7 do 10 °C uzduž obale.

Zbog hladnoće idućih dana površinski sloj tla će se na kontinentu smrznuti. Kad se tlo smrzne, a u ovo doba godine je to i uobičajeno - lakše se ore. Tlo se ionako ne može više prosušiti zbog manjka topline i vjetra. Smrzavanje površine tla će tako pomoći pri njegovoj jesenskoj obradi, a u procesu ponovnog odmrzavanja će mijenjati strukturu i u proljeće će biti praškasto te pogodno za sjetvu.

Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!