"Jedem samo domaće."

22.08.2021.

23:22

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: HRT / HRT

Vrijeme će u idućem tjednu pokazati da se ljetu polako približava kraj. Naime, bit će većinom svježije i promjenjivo, povremeno uz kišu ili pokoji pljusak, a vruće će još biti samo dan do dva i to u Slavoniji i Dalmaciji.

Kroz tjedan će najviša dnevna temperatura zraka na kopnu biti većinom između 20 i 25 °C, pa će biti ugodnije za radove na otvorenom. U tijeku je berba ranih sorti krumpira, sadnja kupusnjača, a i dalje traje borba s korovima koji zbog povoljnih uvjeta neprestano rastu.

Kiša će ponegdje padati već u ponedjeljak, a povremeno će je biti i u ostatku tjedna.
Kako je kiša ljeti lokalnog karaktera količina će varirati od mjesta do mjesta. Ponegdje će trebati nastaviti navodnjavati.


Najavljena kiša bila bi spas za šećernu repu i soju, a ratari na istoku Hrvatske kažu da je za kukuruz i suncokret već prekasno. Njihova je vegetacija pri kraju i ubrzo započinje žetva. Kiša je potrebna i za pripremu tla prije sjetve uljane repice. Tlo je trenutno presuho za obradu i svaki mm oborine dobro će doći.

Temperatura sjetvenog sloja tla
odnosno na oko 10 cm dubine, u idućim danima snizit će se i biti od 18 u gorju do 29 °C u Dalmaciji.

Za kraj pozornost valja podsjetiti na akciju oslikavanja klupa kojom osječki umjetnici podsjećaju građane da jedu domaću hranu. U skladu s time poljoprivrednici s kojima smo u kontaktu žele podsjetiti mlađe naraštaje da češće navrate po njihove plodove na svoje lokalne tržnice.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!