U ponedjeljak većinom oblačnije i svježije, ponegdje uz povremenu kišu

22.08.2021.

21:47

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HRT / HRT

"U ponedjeljak u većini unutrašnjosti i na sjevernom dijelu Jadrana nova promjena vremena - jače naoblačenje s kišom, pa i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom, uz osjetan pad temperature zraka, uz more i umjerenu i jaku buru, lokalno i s olujnim udarima, koja će puhati do četvrtka, kada će vjerojatno oslabjeti i okrenuti na jugo. Pritom će od utorka biti promjenjivo, nestabilno i svježije, povremeno s mjestimičnom kišom, češćom na južnom i srednjom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije i gorju.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U ponedjeljak promjenjivije, većinom i svježije, ponegdje uz povremenu kišu

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U noći i tijekom ponedjeljka u središnjoj Hrvatskoj umjereno i znatno oblačno, mjestimice s kišom, pa i u obliku izraženijih pljuskova. Pritom će i osjetno osvježiti. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura od 15 do 18 °C, a najviša dnevna, osjetno niža od današnje, između 21 i 24 °C.

Na istoku Hrvatske manje osvježenje, s dnevnom temperaturom od 25 do 29 °C. Prijepodne djelomice sunčano, a poslijepodne uz naoblačenje ponegdje pljuskovi. Vjetar slab do umjeren sjeverni.

Na sjevernom Jadranu
promjenjivo, a u gorju i pretežno oblačno, s kišom, mjestimice vjerojatno i grmljavinskim nevremenom. Uz obalu će zapuhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura. Bit će svježije nego u nedjelju.

U Dalmaciji barem djelomice sunčano, ali u sjevernim predjelima moguć je i pokoji pljusak. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 18 °C, uz obalu između 22 i 25 °C, a najviša dnevna uglavnom od 30 do 33 °C.

Podjednako vruće i na jugu Hrvatske, gdje će biti i najsunčanije. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, a prema otvorenom moru jugo, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito, temperature uglavnom 26 - 27 °C."

U nastavku tjedna promjenjivo i svježije

"U utorak i srijedu u unutrašnjosti promjenjivo pa i pretežno oblačno i sve svježije, povremeno s kišom, osobito na istoku. U četvrtak djelomice sunčano i uglavnom suho te malo toplije.

U utorak na većem dijelu Jadrana
djelomice sunčano, samo ponegdje uz mogućnost za malo kiše. U srijedu promjenjivo s kišom, i to uglavnom u Dalmaciji, gdje pljuskovi mogu biti i izraženiji. U četvrtak pretežno sunčano, uz malu vjerojatnost za kišu na jugu. U utorak i srijedu puhat će umjerena i jaka bura, koja će potkraj srijede oslabjeti, a u četvrtak će zapuhati jugo.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!