U ponedjeljak česta kiša, ponegdje i obilnija, pa razvedravanje

19.09.2021.

17:51

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HRT / HRT

"U nedjelju navečer i u prvom dijelu ponedjeljka opet česta kiša, koja ponegdje, uz jače pljuskove, može biti i obilnija, pa su stručnjaci DHMZ-a objavili mnogobrojna upozorenja - vidljiva i u europskom MeteoAlarm sustavu te još brže - u HRT METEO aplikaciji, koja je ove nedjelje napunila 5. godina postojanja.

Veći dio novog tjedna bit će uglavnom suho i sunčano, na Jadranu i razmjerno toplo. No, na kopnu svježe, u nekim krajevima uz maglovita jutra. Potkraj tjedna ponovno su povećani izgledi za kišu, i na kopnu, i na Jadranu, gdje će u utorak te posebno u srijedu biti bure, mjestimice na udare i olujne, osobito podno Velebita.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a:

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U ponedjeljak česta kiša, ponegdje i obilnija, pa razvedravanje

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Istočni krajevi Hrvatske imat će umjereno i pretežno oblačan ponedjeljak, uz kišu uglavnom u noći i ujutro, ponegdje još i prijepodne, a samo rijetko može je još biti i u drugom dijelu dana. Zapuhat će sjeverni vjetar, uz koji će temperatura zraka biti od 12 do 14 °C ujutro te između 15 i 17 °C poslijepodne.

Podjednaka temperatura, uz sjeverni i sjeveroistočni vjetar - i u središnjoj Hrvatskoj, gdje bi jutro moglo biti malo manje toplo nego na istoku. Uz dosta oblaka, osobito u prvoj polovini dana, kiša će padati većinom u noći i ujutro, a poslijepodne su izgledna sunčana razdoblja.

I u gorskoj Hrvatskoj sjevernjak i sjeveroistočnjak, a na sjevernom će Jadranu nakon jugozapadnjaka i sjeverozapadnjaka zapuhati bura, koja će podno Velebita jačati. Kiša će uglavnom prestati do jutra, no valja upozoriti na ponegdje veću količinu oborine te jače pljuskove. A danju malo slabe kiše ili pokoji lokalni pljusak još može pasti ponajprije u unutrašnjosti Istre te u Gorskom kotaru.

U Dalmaciji u noći i ujutro mjestimični neverini, poglavito na sjevernom dijelu. Već prijepodne dosta sunca, a sunčano će prevladavati i u drugom dijelu dana. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, samo na otvorenom moru ponegdje pojačan. Najviša temperatura između 22 i 26 °C.

Podjednaka temperatura i na krajnjem jugu Lijepe naše, gdje će također biti jugozapadnog i sjeverozapadnog vjetra, a u noći i ujutro još juga. Pritom samo u prvom dijelu dana mjestimična kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, moguće i izraženijih, a zatim većinom sunčano."

Od utorka opet stabilnije, ali na kopnu svježe


"Od utorka do četvrtka u unutrašnjosti uglavnom stabilno, uz dosta sunca, sa svježim, ponegdje i maglovitim jutrima, posebice u utorak te vjerojatno i u četvrtak. Dojam svježine još će pojačavati povremeno umjeren sjeverni vjetar koji će u malo manje svježi četvrtak okrenuti na jugozapadni i južni.

Na Jadranu pretežno sunčano, uglavnom uz buru bura koja u utorak, te osobito srijedu podno Velebita može imati jake i olujne udare. U četvrtak vjerojatno opet jugozapadni i južni vjetar.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!