Pozor - nakon dugotrajne suše tlo je podložnije eroziji

17.09.2021.

23:04

Autor: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Ivana Čavlina Tomašević

Ivana Čavlina Tomašević

Foto: HRT / HRT

Kiša je napokon prekinula dugo sušno razdoblje u cijeloj zemlji, pa biljke koje su trpile od suše makar su malo nadoknadile nedostatak vode. Najviša temperatura zraka u idućem tjednu vjerojatno će biti od 22 do 25 °C na kopnu te od 25 do 28 °C uz obalu. U toplinski malo svježijim uvjetima bit će lakše obaviti berbu grožđa i drugih plodova, naravno tijekom suhih razdoblja.

Kiša će biti još u ponedjeljak te u drugom dijelu tjedna. Redovno pratite dnevne prognoze, između ostaloga - i u HRT METEO aplikaciji - kako vas ne bi iznenadili jaki i obilni pljuskovi, koji su mogući na Jadranu. Tijekom tjedna, za svaki slučaj, poduzmite mjere zaštite, osobito ako niste završili berbu i to ponajprije grožđa. Budite spremni da ako se dogode obilniji pljuskovi možete eventualne bujične tokove usmjeriti dalje od svojih nasada i gospodarskih zgrada. Naime nakon dugotrajne suše tlo je podložnije eroziji, pa ako možete vodite računa o tome.

Srednja dnevna temperatura tla na oko 10 cm dubine
spustit će se te na kontinentu biti od 13 do 18 °C, a duž Jadrana od 21 do 23 °C, na otocima moguće i malo niža. Obrada tla će nakon ove i pred iduću kišu itekako dobro doći.

Vinogradari tijekom rujna imaju pune ruke posla, a povoljne vremenske prilike i vinogradarski radovi uskladit će se baš u utorak, na dan svetog Matije. Sigurno je tako bilo i u prošlosti jer stara pučka izreka kaže:

 „Sveti Matija, bačve nabija“.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz "Plodova zemlje", cijela emisija vidljiva je nedjeljom poslijepodne na HTV1 te navečer na HTV4, a i kasnije u arhivi na HRTi platformi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!