17:44 / 11.09.2021.

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I u nedjelju većinom sunčano i danju iznadprosječno toplo, ali ujutro na kopnu svježe

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HRT / HRT

"I u dane do sredine rujna zadržat će se stabilni vremenski uvjeti te pretežno sunčano i vrlo toplo, ponegdje i vruće. Po nizinama unutrašnjosti u jutarnjim satima mjestimična kratkotrajna magla, a u nedjelju i ponedjeljak na sjevernom Jadranu još bura, podno Velebita u prvom dijelu dana na udare mjestimice i jaka.

Sredinom tjedna uz jugozapadni vjetar više oblaka, potom od četvrtka uglavnom u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu i povećana vjerojatnost za kišu, uz nižu dnevnu temperaturu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

I u nedjelju većinom sunčano i danju iznadprosječno toplo, ali ujutro na kopnu svježe

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu uglavnom sunčano. Ujutro mjestimice uz rijeke može biti kratkotrajne magle. Temperatura ujutro između 8 i 12 °C, a danju od 27 do 29 °C.

Većinom slab vjetar i u središnjoj Hrvatskoj, uz temperaturu podjednaku kao na istoku. Uz to obilje sunca, tijekom jutra samo ponegdje s maglom. Povremeno će biti male i umjerene naoblake, kasno poslijepodne uz malu vjerojatnost za pljusak u Međimurju i Hrvatskom zagorju.

Na sjevernom Jadranu i u gorju
također pretežno sunčano. Pritom je u nekim kotlinama Like i Gorskog kotara ujutro moguća magla, uz podjednaku svježinu kao u subotu. Na obali će puhati slaba i umjerena bura, podno Velebita u prvom dijelu dana na udare jaka, a od sredine dana ponegdje sjeverozapadni i zapadni vjetar. Najviša temperatura od 24 do 27 °C, u Istri i Hrvatskom primorju od 27 do 30 °C.

Oko 30 °C poslijepodne i Dalmaciji, uz sunčano vrijeme, uglavnom u unutrašnjosti s povremeno umjerenom naoblakom. Nakon jutarnje bure sredinom će dana zapuhati jugozapadnjak i zapadnjak, većinom na otvorenom i sjeverozapadnjak.

Podjednaki smjer i jačina vjetra i na krajnjem jugu Hrvatske, pri čemu će more biti malo, mjestimice na otvorenom i umjereno valovito. U noći i ujutro još nešto oblaka, a danju uglavnom vedro, s najvišom temperaturom između 27 i 31 °C."

I dalje razmjerno toplo, ali od srijede i nestabilnije


"Sunčanih sati neće nedostajati niti idućih dana, uz temperaturu u kopnenom području još malo višu nego za vikend. Od utorka će ponegdje puhati jugozapadni vjetar, s kojim će stizati malo vlažniji zrak pa u srijedu mjestimice može biti pljuskova, ponajprije u gorju.

Na Jadranu sunčano te vrlo toplo, sredinom dana i poslijepodne s umjerenim jugozapadnim vjetrom, a u ponedjeljak prijepodne na sjevernom dijelu još s burom. U srijedu na sjeveru više oblaka, uz povećanu vjerojatnost za lokalne pljuskove.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!