O ženama, kuhinjama, meteokarikaturama...

06.03.2020.

14:07

Autor: Zoran Vakula

meteokarikatura

meteokarikatura

Foto: Frano Cebalo / HRT

Želja za nastavkom tradicije promocije žena u meteorologiji i meteokarikaturi ove je godine uoči Međunarodnog dana žena, kada je napisana velika većina ovoga teksta, rezultirala proširenjem suradnje s inače malobrojnim karikaturisticama - članicama Hrvatskog društva karikaturista (HDK), a i prvom meteorologinjom u popularnom glazbeno-natjecateljskom showu "Zvijezde pjevaju"

Naravno, u nastavku je i podsjećanje na neke od prvih žena u određenim područjima hrvatske meteorologije, kao i na druge meteorologinje - suradnice HRT-a...


Karikature na temu meteorologije i kuhinje na HRT-u

Osim novih zanimljivih uradaka karikaturistica na temu meteorologije, u privitku se mogu vidjeti i radovi koji će neke možda podsjetiti na nedavni kulinarski show HRT-a "Kuhan i pečen" urednica - gle čuda - žena: Andrijane Škorput i Mirne Dvorščak!? Razlog je tema ovogodišnje 25. Međunarodne izložbe karikatura Zagreb 2020, u organizaciji HDK-a: "Kuhinja (gastronomija, kuhanje, chefovi, restorani, catering ...)".


Stoga su već sada vidljivi radovi ne samo karikaturistica, nego i karikaturista - dosadašnjih suradnika ovog već dvogodišnjeg svojevrsnog projekta: "Meteorologija u karikaturi - karikatura u meteorologiji":

Naravno, kao i prošlih godina, među kojima je tema ove svjetski znane izložbe HDK-a bila i "Meteorologija (vrijeme, klima, prognoze i sl.)"

i ove godine radove mogu poslati i ne-članovi HDK-a, te se pritom nadati da će se barem jedna od karikatura pojaviti na izložbi u Galeriji "Klovićevi dvori", kao i u katalogu izložbe.


Rok za dostavu radova zbog koronastanja produljen je do 30. travnja 2020., a ostvare li se prognoze - u žiriju koji odlučuje koje će karikature biti na izložbi i koje će biti nagrađene - bit će i jedna od kuharskih zvijezda iz showa "Kuhan i pečen"!

Raspjevana meteorologinja u showu "Zvijezde pjevaju"

A među natjecateljicama glazbeno-natjecateljskog showa "Zvijezde pjevaju" već se nalazi meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.!


Kristina je prognostičarka u Sektoru za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. U emisijama i prilozima s vremenskom prognozom na HR-u može se slušati od 23. lipnja 2016., a od 18. lipnja 2018. i gledati u HTV-emisijama "Dobro jutro, Hrvatska" i "Vrijeme" nakon podnevnog Dnevnika. Na jesen ćemo moći procjenjivati i je li bolja prognostičarka ili pjevačica. Ili je možda podjednako dobra i u jednom i u drugome, bez obzira na vremenske uvjete, a i vrstu pjesme. Uostalom, ova "polumeđimurka" za sebe kaže:

"Volim pjevati i uživam u glazbi. Ona je od mladosti dio mojeg života. Nadam da ću to moći prenijeti i na gledatelje. Osim što slušam različitu glazbu, od klasične, rocka, mjuzikala, popa, jedna od mojih velikih ljubavi je i međimurska glazba."

Bez obzira koju pjesmu pjevala i koliko se dugo zadržala u showu, nada se da na pozornici uz Ivana Zaka neće biti uznemirena i u strahu kao kada leti zrakoplovom, nego da će ostati smirena kao kada se bavila padobranstvom i skakala iz zrakoplova!? A ja se nadam da neće brzo "iskočiti" iz showa, nego da će dugo uživati u njemu i pjevanju, a i dodatnoj promociji meteorologije.


Poznate hrvatske meteorologinje...

A hrvatsku meteorologiju na svjetskom nivou promovirala je, a da to nije ni znala - i Štefanija Tomaić, r. Vukušić, ne samo prva, nego do sada i jedina motriteljica na Zavižanu - najvišoj glavnoj meteorološkoj postaji DHMZ-a. O Štefaniji je svojedobno pisala čak i Svjetska meteorološka organizacija (SMO). Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) prošlih je pak dana objavio priču o sadašnjoj ravnateljici DHMZ-a - dr. sc. Branki Ivančan Picek - tek drugoj meteorologinji na čelu više od 70 godina "starog" DHMZ-a. A njegova prva ravnateljica - dr. sc. Nataša Strelec Mahović, u skladu sa svojom prvom hrvatskom ženskom disertacijom na području satelitske meteorologije, odnedavno je postala i prva Hrvatica - instruktorica za korisnike EUMETSAT-a.


U Europi, pa i šire, mnogi znaju i za druge hrvatske meteorologinje-prognostičarke i još bivše i/ili sadašnje suradnice HRT-a - još od pokojne dr. sc. Vesne Jurčec - prve meteorologinje na TV Zagreb - do mnogima omiljenih, ali ne više i na HRT-u redovito ili uopće čujnih i vidljivih Ankice Stojanović, Marije Mokorić, dipl. ing., dr. sc. Vlaste Tutiš, Dunje Mazzocco Drvar, dipl. ing. i već spominjane dr. sc. Branke Ivančan Picek, do i dalje nazočnih u meteoemisijama i prilozima na medijskim platformama HRT-a: dr. sc. Tanje Renko, dr. sc. Petre Mikuš Jurković, Dunje Plačko Vršnak, dipl. ing., Ivane Havrle Kozarić, dipl. ing., Tomislave Hojsak, dipl. ing., Matee Martinković, mag. phys.- geophys. i Ane Petrov, mag. phys.- geophys., kao i za one koje su "zaštitnice pomoraca": Lidiju Fuštar, dipl. ing. - prvu prognostičarku u PMC DHMZ-a, te Katu Botica, mag. phys. - geophys., Danijelu Vlašić, mag. phys. - geophys. i Josipu Kuzmić, mag. phys. - geophys., a tu su još i agrometeorologinje: Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing., i Petra Sviličić, mag. phys. - geophys., kao i biometerologinje - donedavno dr. sc. Ksenija Zaninović te i dalje povremeno mr. sc. Lidija Srnec, u posljednje vrijeme i Lidija Cvitan, dipl. ing.

 

Valja se nadati da će ih sljedećih godina biti još i više, i da će biti još uspješnije nego do sada, i dostojno promovirati hrvatsku meteorologiju, ne samo baveći se strukom, nego i drugim aktivnostima, pa i pjevanjem, a možda i (meteo)karikaturom...


Bili kuhani ili pečeni,

ili zbog vrućine "skuhani" i od jakog sunca opečeni,

ili pak smrznuti i zbog "debelih minusa" (p)o(t)hlađeni,

nadam se da ste do sada bili zbog meteokarikature nasmiješeni!?


A i da će to biti i sljedećih dana, tjedana i mjeseci,

u kojoj će biti i: "kuhaj", "pirjaj", "blanširaj", "peci"...

Na žalost, ne više u "Kuhan i pečen" serijalu,

koji je od mnogih zaslužio pohvalu,

nego zbog nove međunarodne izložbe karikature,

koja će potaknuti crtanje i novih jela - a i stara pure.


Zbog teme: "Kuhinja",
već mnoga ideja tinja.
A i s njom i bez nje:

Galerija
meteokarikatura, Foto: Dragutin Kovačević - Dado/HRT
meteokarikatura, Foto: Ljubica Heidler/HRTmeteokarikatura, Foto: Frano Cebalo/HRTmeteokarikatura, Foto: Borivoj Josipović - Joso/HRTmeteokarikatura, Foto: Branko Lozinski - Žuti/HRTmeteokarikatura, Foto: Frano Cebalo/HRTmeteokarikatura, Foto: Borislav Hegedušić - Hega/HRTmeteokarikatura, Foto: Ratko Maričić/HRTmeteokarikatura, Foto: Ljubica Heidler/HRTmeteokarikatura, Foto: Borislav Josipović - Joso/HRTmeteokarikatura, Foto: Frano Cebalo/HRTmeteokarikatura, Foto: Milan Alašević/HRTmeteokarikatura, Foto: Frano Cebalo/HRTmeteokarikatura, Foto: Emil Strniša/HRTmeteokarikatura, Foto: Dragutin Kovačević - Dado/HRTmeteokarikatura, Foto: Borislav Josipović - Joso/HRTmeteokarikatura, Foto: Ljubica Heidler/HRtmeteokarikatura, Foto: Emil Strniša/HRTmeteokarikatura, Foto: Frano Cebalo/HRTmeteokarikatura, Foto: Borislav Hegedušić - Hega/HRTmeteokarikatura, Foto: Frano Cebalo/HRTmeteokarikatura, Foto: Oleg Perčinić/HRTmeteokarikatura, Foto: Ljubica Heidler/HRTmeteokarikatura, Foto: Dragutin Dado Kovačević/HRTmeteokarikatura, Foto: Branko Lozinski - Žuti/HRTmeteokarikatura, Foto: Davor Trgovčević/HRTmeteokarikatura, Foto: Frano Cebalo/HRTmeteokarikatura, Foto: Zdenko Puhin - Puya/HRTmeteokarikatura, Foto: Rešad Sultanović/HRTmeteokarikatura, Foto: Branko Babič/HRTmeteokarikatura, Foto: Slobodan Butir/HRTmeteokarikatura, Foto: Dragutin Dado Kovačević/HRTmeteokarikatura, Foto: Ljubica Heidler/HRTmeteokarikatura, Foto: Emil Strniša/HRTmeteokarikatura, Foto: Damir Novak/HRTmeteokarikatura, Foto: Slobodan Butir/HRTmeteokarikatura, Foto: Dragutin Kovačević - Dado/HRTmeteokarikatura, Foto: Ratko Maričić/HRTmeteokarikatura, Foto: Dragutin Dado Kovačević/HRTmeteokarikatura, Foto: Dragutin Kovačević - Dado/HRTmeteokarikatura, Foto: Borislav Josipović - Joso/HRTmeteokarikatura, Foto: Frano Cebalo/HRTmeteokarikatura, Foto: Slobodan Butir/HRTmeteokarikatura, Foto: Krešimir Kveštek/HRTmeteokarikatura, Foto: Borislav Josipović - Joso/HRTmeteokarikatura, Foto: Nataša Rašović Bodiš/HRTmeteokarikatura, Foto: Midhat Kapetanović/HRTmeteokarikatura, Foto: Mila Lončar/HRTmeteokarikatura, Foto: Miroslav Georgijevski - Miro/HRTmeteokarikatura, Foto: Borislav Josipović - Joso/HRTmeteokarikatura, Foto: Dubravka Bodulić/HRTmeteokarikatura, Foto: Frano Cebalo/HRTmeteokarikatura, Foto: Husejin Hanušić - Hule/HRTmeteokarikatura, Foto: Lana Hohnjec/HRTmeteokarikatura, Foto: Marina Braović Hajdarović/HRTmeteokarikatura, Foto: Branko Lozinski - Žuti/HRTmeteokarikatura, Foto: Ljubica Heidler/HRTmeteokarikatura, Foto: Ratko Maričić/HRTmeteokarikatura, Foto: Miroslav Georgijevski - Miro/HRTmeteokarikatura, Foto: Dragutin Dado Kovačević/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!